Annons

Massivt stöd för Källman

Per Källman petas som landslagsansvarig.
Sport • Publicerad 23 maj 2008
basketförbundet vill organisera om och bland annat flytta på Per Källman som landslagsansvarig. Det vill inte landslagscoacherna som nu delvis hotar att hoppa av.
basketförbundet vill organisera om och bland annat flytta på Per Källman som landslagsansvarig. Det vill inte landslagscoacherna som nu delvis hotar att hoppa av.Foto: Lennart Magnusson/arkiv

BASKET SVERIGE

Det har startat ett storbråk inom svensk basket.

Annons

– Det hela känns olustigt, säger Mikael Johansson, avhoppad coach för F18-landslaget.

På måndag är svenska landslagsledare på alla nivåer kallade till ett krismöte till Svenska Basketförbundet i Stockholm där målet är att reda ut turerna kring Per Källmans vara eller inte vara.

För en del är det redan för sent. Mikael Johansson från Luleå har redan ställt sin plats till förfogande och ytterligare personer med olika ungdomslandslagsfunktioner har tagit timeout.

– Min förhoppning är att det blir en reaktion. Jag har känt de senaste två–tre månaderna att jag tappat engagemang och gnista i mitt arbete – och då är basket det roligaste som finns, säger Johansson, numera före detta coach för F18-landslaget.

Vad ligger bakom?

– Det har under en längre tid cirkulerat rykten om att något ska vara på gång. Men vi har inte fått några svar.

Källman har under hela 2000-talet, sedan han lämnade dåvarande Magic M7, haft ansvar för ungdomslandslagen och blivit väldigt populär bland coacher och andra ledare under sig.

Nyligen skrev 76 personer under en skrivelse till förbundsstyrelsen där de krävde svar på vad som ska hända med Källman i framtiden.

– Svaret gjorde många upprörda. Det var i princip ”tack för visat intresse, men vi står fast vid vår ståndpunkt”, säger Johansson.

Per Källmans engagemang för basketsporten är oomtvistat. I Sjuhärad känner alla till honom sedan han som coach och klubbdirektör gav Borås ett lag som slogs i toppen av basketligan.

Annons

– Han har gjort otroliga resultat med de svenska landslagen med 88-tjejernas VM-silver som kronan på verket. Det är den första årgången som gått igenom hans program hela vägen och får det bara pågå några år till så kommer det att ge ännu bättre resultat, säger Johansson.

Svensk basket har på alla nivåer har genomgått en väsentlig förbättring under Källman. Flera landslag återfinns nu i A-gruppen för respektive åldersklass.

Däremot har de både herr- och damlandslaget åkt ur sina A-grupper, vilket förbundet naturligtvis är missnöjt med.

– Ett av ryktena är att resurserna ska satsas på seniorlandslagen. Men vi är många som tycker att det är rätt att satsa på de yngre – det kommer att ge resultat på sikt.

– Källman har lyckats få 150 personer att jobba i samma riktning. Att byta nu, mitt i landslagsperioden dessutom, är ruskigt dålig tajming.

Och du själv kommer inte tillbaka?

– Inte om inte Källman får vara kvar, men jag är inte så viktig. Man kan cykla utan en eker men utan navet går det inte. Och Källman är navet i hela verksamheten.

Per Källman själv är förtegen om sin situation:

– Jag har lagt locket på. Jag diskuterar inte personalfrågor med media, säger Källman till BT.

Erik Jullander
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons