Annons

Maratonkungen Kipchoge sprang hem nytt guld

Eliud Kipchoge är världens ohotade maratonkung.
Efter världsrekord och OS-titeln i Rio sprang den 34-årige kenyanen först över mållinjen även i Tokyo-OS maratonlopp.
Friidrott • Publicerad 8 augusti 2021
Eliud Kipchoge efter målgången i Sapporo.
Eliud Kipchoge efter målgången i Sapporo.Foto: Eugene Hoshiko/AP/TT

Eliud Kipchoge drog tidigt upp ett högt tempo som få kunde följa med i i värmen i Sapporo.

Efter tre mil låg elva löpare kvar i tätklungan. Fem kilometer senare hade Kipchoge ett försprång på en dryg halvminut före en kvartett löpare, en lucka som bara ökade.

Annons

Hans segertid på 2.08.38 var 80 sekunder före silvermedaljören, Abdi Nageeye, Nederländerna, som vann en spurtstrid mot Belgiens bronsman Bashir Abdi och kenyanen Lawrence Cherono.

Eliud Kipchoge är en av de bästa maratonlöparna som världen har sett, om inte den bäste. Fram till London Marathon i fjol hade han vunnit samtliga maratonlopp som han ställt upp i sedan Berlin 2013, inklusive OS 2016.

– Nu har jag har säkrat mitt eftermäle genom att via maraton två gånger i rad. Det är total lycka och jag hoppas att det är en inspiration för nästa generation, säger Kipchoge efter söndagens lopp.

Han inledde maratonsatsningen 2013, dessförinnan hade han tagit silver på 5 000 meter i Peking 2008 och brons på samma distans i Aten 2004, då som regerande världsmästare.

Han är även första människa att ha sprungit ett maratonlopp under två timmar. Tiden 1.59.40 i specialloppet i Wien 2019, designat enbart för att spränga drömgränsen, räknas inte som officiellt rekord på grund av alla de specialförhållanden som rådde då.

Eliud Kipchoge får därför nöja sig med att ha det officiella världsrekordet, 2.01.39 från Berlin Marathon 2018.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons