Annons

Mannen bakom Duplantis-värvningen: "Lättad"

Jonas Anshelm är mannen som övertalade Armand Duplantis att tävla för Sverige.
Nu är stavhoppstjärnan OS-guldmedaljör.
Olympiskt • Publicerad 3 augusti 2021
Jonas Anshelm. Arkivbild.
Jonas Anshelm. Arkivbild.Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Övertalningskampanjen startade 2015 inför ungdoms-VM i USA. Det svenska juniorlandslagets förbundskapten Jonas Anshelm hade fått upp ögonen för unge Duplantis imponerande resultatrad.

Han kände då till att storbroder Andreas Duplantis, även han stavhoppare, tidigare tävlat för mamma Helenas födelseland – och att det därför var möjligt att "Mondo" skulle kunna representera Sverige.

Annons

I den inledande kontakten med pappa Greg fick han veta att Duplantis var fast besluten att tävla för USA, men efter fortsatte övertalningsförsök valde Duplantis till slut Sverige.

"Ont i magen av kalsongerna"

Efter dubbla världsrekord, EM-guld, VM-silver – och nu OS-guld, kan Anshelm andas ut.

– Jag känner lättnad. Även om han är så otroligt överlägsen är det en lättnad. Allt kan hända i en tävling, det är inte bara att gå in och hämta medaljen. Jag är glad och stolt på alla vis, säger han.

Inför EM-guldet 2018 slog Anshelm och Duplantis vad. Tog sig stavhopparen över sex meter och säkrade guldet skulle Anshelm äta upp sina kalsonger.

När guldet var ett faktum tvingades Anshelm stå vid sitt ord – och det blev aldrig några nya vad inför Tokyo-OS

– Jag fick så ont i magen av de där kalsongerna, så jag höll mig från det, säger han.

"Kommer inte nöja sig"

Att Armand Duplantis skulle bli den världsstjärna han nu är hade Anshelm ingen tanke på.

– Nej, jag tänkte att det här kan bli en sexmetershoppare, men att det skulle bli så här kunde jag inte förställa mig. Att han skulle leka över de här höjderna trodde jag inte då.

– "Mondo" hoppade med sådan excellens redan från att han var spoling, så redan från början kände jag "wow, det här är någon som har 10 000 hopp i kroppen. Det har varit jättehäftigt att vara med på utvecklingen och resan, även om jag de sista två åren är det som nära vän till familjen, säger han.

TT: Vad är det som utmärker honom?

Annons

– Det är hans dels känsla för grenen och att han kan ta ett redskap han aldrig hållit i och bemästra det. Han är ett med staven.

– Sedan är det hans obevekliga vilja att bli bäst. Han kommer inte nöja sig med ett OS-guld. Hans mål är att bli en legend, ta fler medaljer än någon annan tidigare gjort och höja sitt världsrekord till nya rekordhöjder. Jag tror inte att han blir mätt på väldigt länge.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons