Mångsidig, målfarlig – Mobaeck

Här är en okänd sida av Daniel Mobaeck – den pålitlige målskytten.
Sport • Publicerad 12 juli 2008
Daniel Mobaeck har gjort mål i samtliga de stora turneringar som Elfsborg spelat i - det är han ensam om.
Daniel Mobaeck har gjort mål i samtliga de stora turneringar som Elfsborg spelat i - det är han ensam om.Foto: Lars-Åke Green
Foto: Lars-Åke Green

Han gör mål i alla tävlingar Elfsborg deltar i.

Från svenska cupen till Champions League.

Efter sina två mål borta mot Torshavn i midsommarhelgen kan Daniel Mobaeck stoltsera med något ingen annan har gjort – nämligen att ha gjort mål i alla tävlingar Elfsborg ställt upp i.

Spelar ingen roll om det handlar om allsvenskan, svenska cupen, Royal League, Intertotocupen, Champions League eller Uefacupen – nog sjutton dyker Mobaecks namn upp i statistiken.

– Det har jag inte tänkt på. Jag brukar inte ha koll på mål jag har gjort. Jag vet inte ens hur många jag gjort i allsvenskan för Elfsborg.

Och då har Mobaeck ändå bara gjort tre. Forwardsvärvningen 2005 blev ju ingen succé – förrän han skolades om till back året därpå. Sedan dess har han spelat växelvis mittfältare, back och i år forward igen.

I internationella tävlingsmatcher är han betydligt målfarligare än på hemmaplan. Mobaeck har hittills gjort fem internationella cupmål – i fyra olika sammanhang.

– Jag har ju spelat många matcher och när man spelar får man ju alltid något läge och jag har tydligen lyckats sätta dit bollen någon gång då och då.

Har du blivit en bättre målskytt sedan du blev omskolad? – Det vet jag inte. Jag gjorde ju en del mål i Kalmar när jag spelade där och har väl aldrig varit någon skyttekung.

I den historiska internationella Elfsborgsskytteligan har han dock numera klivit upp på en delad fjärdeplats. När han får reda på att han delar den med bland annat nuvarande sportchefen Stefan Andreasson så skiner han upp.

– Då får jag peta in en boll till så att jag kan håna honom sedan? Han brukar ju annars ha svar på det mesta.

Redan nu kan Mobaeck skryta om att ha spelat på fler positioner än sin sportchef. Om nu det är något att vara glad över. De ständiga positionsbytena har sina avigsidor.

– För min egen karriär är det dåligt. Det försämrar chanserna för mig att komma utomlands till en större klubb. Klubbar är ju ute efter speciella spelartyper och om de skulle komma och titta på mig som exempelvis back kanske jag spelar någon annanstans.

– Men för mig går laget före mig själv.

Vad är positivt med att växla så? – Det är roligt att spela på alla positioner. Jag är ofta med i laguppställningen och får mycket speltid. Sedan utvecklar det mitt spel mycket och jag lär mig mycket taktiskt.

I returen mot Hibernian i eftermiddag blir Mobaeck forward, som i bortamatchen förra helgen. Dumt att ändra ett vinnande koncept, kanske.

– Det var ett bra resultat för oss att vinna med 2–0 där. Det märktes att Hibernian är ett bra lag – inte som Torshavn direkt. De är väl i klass med Debrecen som vi slog i Champions League-kvalet i fjol, fast vi får ta i beaktning att Hibernian inte är inne i sin säsong riktigt än.

Mobaecks internationella mål

Royal League: Viborg borta 2006 – nickade in hörna.

Champions League: Debrecen borta 2007 – tofflade in bollen efter snyggt samspel.

Uefa-cupen: AEK Athen hemma 2007 – nickade in ett inlägg.

Intertotocupen: Torshavn borta 2008 – två fullträffar

Elfsborgs internationella skytteliga

11 mål: Henry Larsson (Intertotocupen)

7: Roger Carlsson (Intertotocupen)

6: Lars Råberg (Intertotocupen)

5: Thomas Ahlström (4 i Intertotocupen och 1 i Uefacupen), Stefan Andreasson (Uefacupen), Daniel Mobaeck.

4: Andreas Klarström (Uefacupen)

Källa: www.bornyellow.com

(notera att även kvalmatcher är medräknade)

Erik Jullander
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.