Annons

Mancini: "Vi vill njuta av upplevelsen"

En match kvar av fotbolls-EM.
DÄ handlar det om att inte lÄta nerverna ta över.
Fotboll ‱ Publicerad 10 juli 2021
Giorgio Chiellini ska leda sitt Italien i finalen mot England. Arkivbild.
Giorgio Chiellini ska leda sitt Italien i finalen mot England. Arkivbild.Foto: Laurence Griffiths/AP/TT

Det italiensk landslaget gick in i turneringen med 27 raka matcher i ryggen utan förlust – Ă€ndĂ„ var det fĂ„ som tippade att de skulle fajtas om guldet.

Nu finns det bara ett hinder kvar: England i finalen pÄ Wembley.

Annons

– NĂ€r vi vann med 4–0 i trĂ€ningsmatchen mot Tjeckien inför turneringen kĂ€nde jag att det Ă€r nĂ„got vĂ€ldigt speciellt och magiskt men den hĂ€r gruppen, sĂ€ger Giorgio Chiellini pĂ„ en presskonferens.

Den 36-Ärige mittbacken har en diger meritlista bÄde pÄ klubb- och landslagsnivÄ. Han vet vad det innebÀr att spela stora matcher.

– Man mĂ„ste dĂ€mpa entusiasmen nĂ€r man gĂ„r in i en final, och det gĂ€ller för bĂ„da lagen, sĂ€ger han.

"Gnutta galenskap"

Det blir viktigt att kunna spela med hjÀrta men samtidigt lyckas hÄlla huvudet kallt.

– Det finns ögonblick nĂ€r vi mĂ„ste visa mod och gĂ„ för det, men ocksĂ„ situationer dĂ€r vi mĂ„ste vara lugna och kontrollerade. Det Ă€r otĂ€nkbart att vi kommer att dominera under hela matchen, sĂ€ger Chiellini.

Redan inför EM gjorde veteranen klart vad som skulle behövas för att nÄ lÄngt i mÀsterskapet.

– NĂ€r vi möttes upp innan turneringen sa jag att vi behövde en liten gnutta galenskap och behĂ„lla huvudet kallt för att ta oss lĂ„ngt, och förhoppningsvis kan det göra att vi vinner turneringen i morgon ocksĂ„, sĂ€ger han.

Förbundskaptenen Roberto Mancini tog över Italien efter att landslaget misslyckats med att kvalificera sig till VM i Ryssland 2018.

Efter fiaskot har succétrÀnaren fÄtt fart pÄ laget igen. För egen del blir finalen pÄ Wembley nÄgot av det största han upplevt.

"Sista anstrÀngning"

Han representerade sjÀlv Italien under sin aktiva karriÀr men lyckades aldrig ta hem ett stort mÀsterskap.

Annons

– Jag hoppas att jag verkligen kan njuta av upplevelsen som jag aldrig fick uppleva under min karriĂ€r som spelare, sĂ€ger Mancini.

Italien tog full pott och slÀppte inte in ett enda mÄl under gruppspelet. I slutspelet har man skickat ut bÄde favorittippade Belgien och Spanien. Under tiden har man dessutom stÄtt för en frejdig offensiv som charmat mÄnga.

Nu vĂ€ntar den största matchen av de alla – dĂ„ handlar det om att inte lĂ„ta nerverna ta över.

– Jag hoppas att laget Ă„terigen kan underhĂ„lla mĂ€nniskor och göra en sista anstrĂ€ngning innan det Ă€r semester, sĂ€ger Mancini.

– Vi vet att det hĂ€r Ă€r vĂ„r sista match. Om vi vill njuta av upplevelsen, mĂ„ste vi göra det i morgon för sen Ă€r EM över.

Finalen har avspark klockan 21.00 i morgon.

TT
SÄ hÀr jobbar BorÄs Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strÀvar efter förstahandskÀllor och att vara pÄ plats dÀr det hÀnder. TrovÀrdighet och opartiskhet Àr centrala vÀrden för vÄr nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons