Malmö FF tog SM-guldet

Malmö FF säkrade SM-guldet i den allsvenska fotbollen i och med 3–2 borta mot AIK. Se bildspelet från guldmatchen i artikeln.
Sport • Publicerad 5 oktober 2014
Foto: Anders Wiklund / TT

Malmö FF kan titulera sig svensk mästarklubb ett år till.

Efter att söndagens tidiga resultat gått de himmelsblås väg besegrade MFF AIK med 3–2 – och blev första lag på elva år att försvara ett SM-guld i fotboll.

Man ska inte underskatta universums förkärlek för ironi.

När Malmö FF till slut säkrade guldet gjorde de det på Friends Arena och AIK – som så sent som för ett par omgångar sedan i allra högsta grad utmanade om seriesegern – fick lämna sin hemmaplan som förlorare, med hängande huvuden och utanför en Europaplats.

Tidigare under söndagen hade IFK Norrköping krattat vägen fram till Lennart Johanssons pokal för MFF genom att besegra ett blekt IFK Göteborg med 3–0. Avståndet mellan ettan Malmö och tvåan Göteborg var då nio poäng med tre omgångar kvar, och allt som krävdes av MFF var att de inte förlorade.

Dubbel hjälp från Norrköping

2 200 malmöiter hade tagit sig till Solna för att se till att guldet, som i mångt och mycket varit "himma" en längre tid, till slut fick följa med hem även i teorin. Och frågan är om inte guldplanet från Bromma till Malmö borde mellanlanda i Norrköping med någon form av tack-present.

För när den första bollen trillade in i Solna efter 50 minuters spel var det via huvudet på Isaac Kiese Thelin – nyförvärvet som skulle ansluta till MFF först efter säsongen men som Norrköping i somras gick med på att släppa redan efter VM-uppehållet.

Magnus Eriksson, som slog frisparken som nådde Kiese Thelin, sköt sedan in 2–0 sex minuter in på andra halvlek.

Förvisso reducerade AIK:s Nabil Bahoui i 67:e minuten och kvitterade i den 85:e med en snygg frispark. Men det var inte tillräckligt.

Mindre än en minut efter AIK:s kvittering tryckte Markus Rosenberg in 3–2.

Ständig etta

Att försvara ett SM-guld i herrallsvenskan är inte lätt. Senaste klubben att klara av det var Djurgården säsongerna 2002 och 2003.

Mycket har hänt sedan Malmö för knappt ett år sedan lade beslag på Lennart Johanssons pokal. Lagkaptenen Jiloan Hamad lämnade för tyska Hoffenheim. Guldtränaren Rickard Norling sade upp sig och flyttade till Norge. Målvakten Johan Dahlin stack till Turkiet, mittbacken Erik Friberg till Italien. Lägg därtill en korsbandsskada på nye kaptenen Guillermo Molins i juli, ett benbrott på Simon Thern. Nya spelartapp i Pontus Jansson och Miiko Albornoz under sommaren.

Men tränaren Åge Hareide har lyckats parera allt det och byggt ett lag som, anförda av hemvändaren Markus Rosenberg, inte lämnat tabelltoppen en enda sekund under säsongen.

Nu återstår bara guldfesten.

Live-published photos and videos via Shootitlive(function(){var d=document,b=d.body,s=d.createElement('script');s.src='//s3-eu-west-1.amazonaws.com/shootitlive/shootitlive.load.v1.1.borastidning.js';b.insertBefore(s,b.firstChild);}())

Malmö FF:s guldtrupp 2014

Malmö FF säkrade på söndagen segern i fotbollsallsvenskan 2014, och försvarar därmed SM-guldet från i fjol. Här är mästartruppen:

Målvakter:

Robin Olsen, 24 år.

Zlatan Azinovic, 26 år.

Sixten Molin, 18 år.

Utespelare:

Matias Concha, 34 år.

Anton Tinnerholm, 23 år.

Filip Helander, 21 år.

Erdal Rakip, 18 år.

Markus Halsti, 30 år.

Magnus Eriksson, 24 år.

Enock Kofi Adu, 24 år.

Markus Rosenberg, 32 år.

Guillermo Molins, 26 år.

Simon Thern, 22 år.

Simon Kroon, 21 år.

Pawel Cibicki, 20 år.

Petar Petrovic, 19 år.

Johan Hammar, 20 år.

Ricardo Ferreira Da Silva, 30 år.

Erik Johansson, 26 år.

Amin Nazari, 21 år.

Isaac Kiese Thelin, 22 år.

Agon Mehmeti, 24 år.

Pa Konate, 20 år.

Emil Forsberg, 23 år.

Alexander Blomqvist, 20 år.

Piotr Johansson, 18 år.

Fotnot : Alla spelare har inte spelat tillräckligt många matcher för att få medalj. Under året har även Miiko Albornoz, Pontus Jansson och Mahmut Özen representerat Malmö FF.

Källor : Svenska Fotbollförbundet, Malmö FF.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.