Löwenhielm avgjorde drama: "Värda det här"

Michelle Löwenhielm räddade HV71 från en chockförlust när SM-slutspelet i SDHL startade.
Landslagsforwarden sköt segermålet i en dramatisk förlängning när Modo besegrades i den första kvartsfinalen med 4–3.
Ishockey • Publicerad 1 mars 2021
Michelle Löwenhielm avgjorde den första kvartsfinalen för HV71 efter en rysare. Arkivbild.Foto: David Hjorter /TT

Löwenhielm slog till efter 10.41 av förlängningen i en dramatisk match.

Minuterna innan hade Modo haft en puck som dansade längs mållinjen bakom HV-målvakten Alba Gonzalo.

Det skiljde 21 poäng i grundserietabellen mellan trean HV71 och sexan Modo. Det märktes inte på isen i första mötet i Örnsköldsvik.

HV71 var på väg mot sitt första SM-guld på damsidan i fjol när säsongen bröts mitt under finalserien på grund av coronapandemin.

Nu ska HV försöka ta guldet i år – men det började så där.

Sen kvittering

Modo ledde med 2–1 efter två perioder och hade skapat chanser för en större ledning.

Jönköpingslaget vände dock i den tredje till 3–2 efter mål från Elin Svensson och Jessica Healy.

Men Modo kom tillbaka och med bara 2.24 kvar av ordinarie matchtid kunde Amanda Ahlm kvittera bakom ett passivt HV-försvar.

På förhand sågs mötet mellan fyran Djurgården och femman Linköping som den mest ovissa av kvartsfinalerna som avgörs i bäst av tre matcher. Men Djurgården bjöd på en ordentlig kross.

Laget gjorde fem mål i andra perioden, varav fyra kom inom loppet av 6.38.

Tre gjorde två

Under de minuterna gick Stockholmslaget från 1–0 till 5–0 efter två mål av måldrottningen Andrea Dalen och två av 16-åriga Nicole Hall. Även Alexis Mauermann blev tvåmålsskytt.

Serievinnaren Luleå och tvåan Brynäs är jättefavoriter mot AIK respektive SDE. Men Luleå, som avslutade grundserien med 21 raka segrar, fick oväntat svårt i 3–0-segern borta mot AIK. De två sista målen kom i tom bur genom Vivi Vainikka under matchens sista 88 sekunder. Strax innan de målen hade AIK:s Erica Udén Johansson ett skott i stolpen.

Brynäs vann med 6–0 borta mot SDE efter fyra mål i slutperioden. Landslagsforwarden Josefin Bouveng gjorde hattrick.

Fakta: Så fortsätter slutspelet

Match 2 (onsdag): Luleå (1 i grundserien)–AIK (8), Brynäs (2)–SDE (7), HV71 (3)–Modo (6), Djurgården (4)–Linköping (5).

Eventuella tredje matcher spelas på torsdag.

Semifinaler (bäst av 5 matcher): 7, 8, 10, eventuellt 11 och 12 mars.

Högst rankade kvarvarande lag (från grundserien) möter lägst rankade lag, näst högst rankade ställs mot tredjerankade i semifinalspelet.

Final (bäst av 5): 15, 17, 19, eventuellt 21 och 22 mars.

För att minska på resandet under pandemin så börjar lägst rankade laget med två hemmamatcher i semifinal och final, därefter spelas resterande matcher på högst rankade lags hemmaplan.