Annons

Lundqvist: Måste vänta sig tacklingar

Högre fart har gett färre tacklingar i SHL – och mer oförsiktiga spelare.
Det tycker Frölundakaptenen Joel Lundqvist, ligans främste tacklare:
Ishockey • Publicerad 28 november 2020
Joel Lundqvist, här i närkamp med Malmös Emil Sylvegård, tycker att spelare i SHL måste bli bättre på att skydda sig själva. Arkivbild.
Joel Lundqvist, här i närkamp med Malmös Emil Sylvegård, tycker att spelare i SHL måste bli bättre på att skydda sig själva. Arkivbild.Foto: Andreas Hillergren/TT

Joel Lundqvist ger sig in i tacklingsdebatten som har tagit fart efter att Oskarshamns Oscar Sundh knockats av Örebros Emil Larsson förra helgen.

En tackling som delat Hockeysverige, ungefär som bedömningen av själva händelsen. Larsson undgick utvisning – men blev i efterhand avstängd i fem matcher.

Annons

Tre Kronors förbundskapten Johan Garpenlöv gick tidigare i veckan ut och menade att det fysiska spelet i SHL håller på att nedmonteras på grund av de hårdare bedömningarna. Något han tyckte visades i Karjalaturneringen då hans SHL-landslag blev sist efter tre förluster.

Håller inte med

Joel Lundqvist hade en lång karriär i landslaget, vann tre VM-guld, men har inte spelat i Tre Kronor sedan 2018. Däremot har hans framgångsrika internationella spel fortsatt i CHL.

Han har inte samma upplevelse som Garpenlöv:

– Det är klart att det går upp några snäpp i landslaget, man möter bättre spelare och framför allt krävs det mer i spelet runt mål. Men jag har svårt att se att vi skulle ha en sämre hockey. Men han ser det på ett annat sätt och då är det något att jobba på, säger 38-årige Lundqvist.

"Dumma situationer"

Däremot håller han med förbundskaptenen om att allt ansvar har flyttats över till den som delar ut tacklingarna. Vilket har fått till följd att det tacklas mindre och att spelarna har blivit sämre på att skydda sig.

– Jag har ingen statistik, men det man känner generellt är att det tacklas mindre nu och därför sätter sig många i ganska farliga situationer. I stället för att vänta sig att bli tacklad så upplever jag att många försätter sig i dumma situationer när de har pucken, säger Lundqvist och fortsätter:

– Förr så visste man att det kom någon i ryggen, då fick man vara beredd. Det är väl det jag tycker att man som spelare kan jobba på, att vänta sig tacklingar och skydda sig själv bättre, säger Lundqvist.

Han tycker också att den höga farten är en del i att tacklingarna minskat.

– Spelet går fortare och då är det inte alltid lätt att tajma tacklingarna. Man försöker ha med sig att avbryta fler tacklingar i dag än man gjorde förr.

TT: Har du fått förändra ditt spel?

– Man måste läsa spelet och se när det passar att tackla. Det är klart att man genom åren haft tacklingar som är på gränsen. Jag tacklar mycket därför att det är en viktig del i mitt spel, det är inget jag vill trappa ned på, säger han.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons