Lugnet råder i damlandslaget

Mindre utflykter och färre pandor.
Sport • Publicerad 5 augusti 2008
Foto: 

Damlandslaget prioriterar i stället lugn och ro. Det ska göra skillnaden från ett misslyckat VM till succé i OS.

En svag öppningsmatch (1–1 mot Nigeria) gjorde att man lämnade Olympiastadion och Tianjin besvikna. OS-lotten har nu fört landslaget tillbaka till samma plats, samma arena, men med helt andra förutsättningar.

Inför onsdagens premiär mot Kina har TT talat med stora delar av landslaget om vad som gick fel i fotbolls-VM i fjol. I den officiella förklaringen har det hetat att Sverige inte var tillräckligt bra i anfallsspelet och att man inte fick tillräckligt hård matchning inför mästerskapet.

Mycket lugnare nu

Spelare menar dock att det fanns fler orsaker än så, vilket man också lade fram vid den interna utvärdering som gjordes några månader efter VM.

– Vi var väl alla rörande överens att nu börjar vi om på nytt. Man lärde sig en viktig lärdom, att dra ned på aktiviteter runtomkring, säger Linköpings Caroline Seger.

– Jag hade skitroligt under VM och det var en upplevelse att se allting men det kanske inte var det ultimata just då.

Under den månad man var tillsammans var dagarna fyllda av sidogrejer. Under lägret i Kolmården gjorde man en rad aktiviteter. Samma dag som man landade i Peking åkte hela landslaget iväg och shoppade på en av stadens marknader, sedan följde bland annat besök på Kinesiska muren, Himmelska fridens torg och pandafotografering i Chengdu.

Under lägret hemma i Sverige och Japan har skillnaden märkts.

– Allting runtomkring är mycket lugnare. När vi var i Visby var det mer fritt att göra vad vi själva ville göra. Det har varit likadant här i Japan med egen tid. Man behöver det, säger Seger.

– För min del var det bara roligt att se allt. Sedan tror jag det är svårare för de yngre spelarna att våga säga nej, menar veteranen Frida Östberg.

Hur märks skillnad i gruppen nu jämfört i VM?

– Det är jättestor skillnad. Just harmonin, att det är mycket lättsammare stämning och mer avslappnat.

Östberg får även medhåll av Lotta Schelin. Anfallaren var tänkt att få sitt definitiva internationella genombrott i VM, men försvann ända fram till sista matchen då man övergav 4-3-3-systemet och besegrade Nordkorea med 2–1.

– Thomas har dragit ned på tempot, det är inte lika mycket aktiviteter och vi har haft det lugnare. Det kanske inte är helt avgörande men det har känts bättre att göra det så den här gången, säger hon.

Mer erfarenhet

Till detta kommer också något VM gav med sig i form av erfarenhet. Då fanns hela sex mästerskapsdebutanter med.

– Vi har fått åtta månader tillsammans. Det är en sådan grej som skapar trygghet och harmoni, säger Östberg.

Allt det kommer att behövas i onsdagens premiär mot Kina. För svensk del blir det något av en ödesmatch direkt. Även tvåorna och de bästa treorna går vidare från men för svensk del handlar det om att vinna gruppen för att slippa några av de övriga storlagen i en eventuell kvartsfinal.

– Det kommer vara mycket tryck och mycket folk. Man får stanna upp och njuta, det måste man få tillåtelse att göra, men sedan stänger man av när man kliver in på plan, säger Seger.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.