Lucic tillbaka i rampljuset

Två miljoner till Häcken, två miljoner till Lucic – och Elfsborg bäddade för silly seasons fräckaste värvarkupp.Utan konkurrens.
– En härlig dag, säger sportchefen Stefan Andreasson.
Sport • Publicerad 2 januari 2008
Teddy Lucic i rampljuset på Borås Arena.
Teddy Lucic i rampljuset på Borås Arena.Foto: Lennart Magnusson

Trots feber och förkylning går det inte att ta miste på vem som mår bäst inombords denna den andra dag 2008.Stefan Andreasson har ringt och ringt och gjort allt annat också i sina övertalningsförsök gällande Teddy Lucic.Efter en knapp månads jobb fick han besked kvällen före nyårsafton.

– Vi visste väl inte heller var Teddy stod från början, men allt eftersom har det växt fram att möjligheten fanns. Och det är klart att det här är en fantastisk början på ett nytt år, säger sportchefen.

Lucic, som egentligen hade bestämt sig för att varva ner, ville vara med i matchen igen och efter förhandlingar med Häcken kunde Elfsborg köpa loss mittbacken på stående fot.

Kontrakt: två år med option på ytterligare ett.

Total prislapp: fyra miljoner.

– Jag kommenterar som vanligt inga summor, men jag tror att vi, Häcken och Teddy är nöjda i alla fall. Allt har gått väldigt smidigt till.

Dessutom utan någon som helst konkurrens på marknaden.

Teddys signaler om att varva ner hemma i Göteborg kan vara en av förklaringarna – men också det faktum att relationen Elfsborg/Häcken växt sedan försäljningen av Hasse Berggren inför säsongen 2006.

Kanske var det pay-back-time.

Andreasson säger:

– Vi uppskattar Häckens sätt att arbeta och har en bra relation, sedan är jag säker på att klubben har lyssnat till Teddys egna önskemål.

Sportchefen har i alla fall lyssnat till tränarens då Magnus Haglund förklarade att nu 34-årige Lucic stod högst upp på önskelistan sedan tidigt.

– En back med oerhörd rutin, stark defensivt med bra fötter, det sistnämnda som är oerhört viktigt i dagens fotboll. Det är klart att Teddy blir en oerhört viktig pusselbit i lagbygget 2008, säger Haglund.

Balans i defensiven har Elfsborgstränaren deklarerat som nyckeln till framgång (likt guldåret 2006) – med Lucic i laget växer förhoppningarna.

– Teddy innebär inte bara en mycket bra mittback utan också många goda ringar på vattnet i övrigt. Sedan skall man inte glömma att han gjorde sex mål i allsvenskan 2006 och är väldigt duktig på fasta situationer.

Med senaste nyförvärvet innehåller Elfsborgs trupp nu 20 utespelare plus tre målvakter – även om fem mittbackar låter som minst en för mycket.

Andreas Augustsson, Fredrik Björck, Johan Sjöberg och Marcus Falk-Ohlander, vem skall bort?

– Ingen som det ser ut i dag. Sedan är det inte otänkbart att någon av våra övriga mittbackar anser sig vara för långt från laget och därför väljer att lämna oss. Men det hinner hända mycket fram till allsvensk start, säger Magnus Haglund.

Teddy Lucic

Född: 15 april 1973

Längd/vikt: 187 cm/80 kg

Position: Försvarare

Landskamper/landslagsmål: 86/0

Allsvenska matcher/mål: 229/13

Matcher/mål i fjol: 24/1 (i superettan)

Tidigare klubbar: Häcken, Bayer Leverkusen, Leeds, AIK, Bologna, IFK Göteborg, Västra Frölunda, Lundby IF

Meriter: VM-brons 1994, SM-guld med IFK Göteborg 1996, deltagit i fem stora mästerskap (VM 1994, 2002, 2006 och EM 2000, 2004)

Aktuell: Som Elfsborgs senaste nyförvärv

David Axelsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.