Annons

Linn Svahn klar för skid-VM: "Ganska givet"

För två veckor sedan var hon fortfarande långt från en VM-plats.
Men till slut var det ett ganska lätt val att ta ut Linn Svahn till VM, enligt landslagschefen Anders Byström.
– Med tanke på det hon presterat de senaste två helgerna känns det givet, säger han.
Skidor • Publicerad 31 januari 2023
Linn Svahn är uttagen till skid-VM i Planica. Arkivbild.
Linn Svahn är uttagen till skid-VM i Planica. Arkivbild.Foto: Terje Pedersen/NTB/TT

För två år sedan var Linn Svahn världens snabbaste damåkare och vann samtliga sprintlopp hon ställde upp i – fram till att hon föll under en världscuptävling i Ulricehamn i februari 2021.

Det som först tycktes vara en ganska lindrig axelskada skulle senare visa sig vara betydligt mer problematisk. Under andra halvåret 2021 opererades hon två gånger, och inte förrän i januari i år kunde hon göra comeback i världscupen.

Annons

Men efter fina världscupinsatser i sprint de senaste veckorna – femma i Livigno förra helgen, fyra i Les Rousses häromdagen – fick hon som väntat en plats när de sista namnen i den svenska VM-truppen presenterades på tisdagen.

En stark comeback, konstaterade Anders Byström när han presenterade den slutgiltiga VM-truppen i samband med SM-tävlingarna i Skövde.

Uppåtgående form

– Glädjande nog är hon tillbaka på en nivå som är väldigt god. Vi räknar med att hon kommer att vara ännu bättre till VM, säger han.

– Linn har ju haft lite kniven mot strupen, det måste man säga. Hon var borta så länge och hade inte en VM-plats för bara två veckor sedan. Då var den ganska långt borta. Men vi vet ju vilken nivå hon kan hålla.

Svahn gör ett redan urstarkt svenskt sprintlag ännu starkare. Regerande världsmästaren Jonna Sundling var, liksom Maja Dahlqvist, Emma Ribom och Johanna Häggström, redan VM-klara. För Anna Dyvik, som på tisdagen tog hem sprintguldet i SM, blir det däremot inget världsmästerskap den här gången.

– Det är bara att titta på de tjejer vi har. Konkurrensen är stentuff. Sedan har vi haft ganska många kvaltävlingar ändå, och då faller det till slut på det här valet. Det känns som att vi har ett oerhört bra lag, säger Anders Byström.

I distansloppen har Sverige också stora medaljförhoppningar, inte minst genom Ebba Andersson och Frida Karlsson. Där är även Moa Ilar uttagen sedan tidigare.

Ingen Svensson i truppen

Frida Karlsson har missat de senaste veckornas tävlingar på grund av sjukdom, men följer nu med resten av den svenska VM-truppen till den kommande tävlingshelgen i italienska Toblach.

På herrsidan fick Calle Halfvarsson, William Poromaa och Edvin Anger fyra nya VM-kompisar: Eric Rosjö, Jens Burman, Johan Häggström och Marcus Grate. Noterbart är att Oskar Svensson, som haft en tung vinter, petas.

– Det var väl Johan Häggström mot Oskar Svensson som var det svåraste, men där har Johan plusstatistik på Oskar. Då måste vi vara rättvisa, säger Byström.

Annons

– Vi vet att Oskar kan mycket mer, men han har dessvärre inte fått visa det i vinter.

VM i slovenska Planica avgörs 22 februari–5 mars.

Fakta: Sveriges trupp till längd-VM i Planica

Damer: Ebba Andersson, Maja Dahlqvist, Johanna Hagström, Moa Ilar, Frida Karlsson, Emma Ribom, Jonna Sundling, Linn Svahn.

Herrar: Edvin Anger, Calle Halfvarsson, William Poromaa, Eric Rosjö, Jens Burman, Johan Häggström, Marcus Grate.

Fakta: Sveriges trupp till längd-VM i Planica

Längdskids-VM avgörs i Planica i Slovenien den 22 februari till 5 mars.

Programmet:

23 februari: Sprint, damer och herrar, klassisk stil.

24 februari: Skiathlon herrar, 30 kilometer.

25 februari: Skiathlon damer, 15 kilometer.

26 februari: Lagsprint, damer och herrar, fristil.

28 februari: 10 kilometer, damer, individuell start, fristil.

1 mars: 15 kilometer, herrar, individuell start, fristil.

2 mars: Stafett damer.

3 mars: Stafett herrar.

4 mars: 30 kilometer, damer, masstart, klassisk stil.

5 mars: 50 kilometer, herrar, masstart, klassisk stil.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons