Annons

Lindén – hetast i allsvenskan

Från en plats i skymundan rakt upp i skytteligatoppen.
Sport • Publicerad 28 maj 2008
Foto: Anders Robertsson

Och in i historieböckerna.

– Jag har utvecklats mycket i år, säger Sara Lindén.

Annons

Jo tack, fråga Umeå Södras backlinje. Av de nio mål laget släppte in mot Sara Lindéns Göteborg i söndags svarade anfallaren för sex på egen hand.

– Konstig match. Det var jämnt de första 25 minuterna – sedan stämde det mesta för oss. Fast jag kunde ändå gjort fler mål. Jag missade till exempel två frilägen.

De sex fullträffarna var ändå en historisk bedrift.

Så många mål i samma match har bara tre andra spelare mäktat med sedan damernas fotbollsallsvenska introducerades för 20 år sedan.

Nu har trion Andelén, Videkull och Flyborg utökats till en kvartett innehållande Lindén.

Kommer hem

I kväll tar den sistnämnda med sig sitt Göteborg till sin gamla hemmaplan för att möta Dalsjöfors i cupen.

Där har hon överhuvudtaget inte spelat sedan hon bytte till allsvenskan för fyra år sedan.

– De är nog lite nervösa, säger Sara Lindén och skrattar.

Du själv då?

Annons

– Jo, visst blir det lite speciellt att spela på Gårdavallen igen.

Störst anledning till att känna nervositet har nog ändå hennes gamla lagkamrater i Dalsjöfors. Det är inte varje dag de ställs mot en allsvensk skytteligaledare.

Inne på sitt fjärde år i Göteborg har Lindén fått det mesta att stämma på planen. Inte bara i den sanslösa matchen mot Umeå Södra i helgen.

– Delvis har det blivit en nytändning med Torbjörn Nilsson som tränare. Jag har blivit tryggare med bollen. Sedan har vi en bättre trupp med hårdare konkurrens än tidigare. Det utvecklar också.

”Är inte snabb”

Att landslagsanfallaren Lotta Schelin är skadad innebär också fler chanser att förvalta.

– Men jag tycker inte det är någon större skillnad mot när hon är med. Jag får lika många passningar som tidigare. Kanske är det lite större press på mig, men jag försöker att inte tänka så.

Rollen som targetspelare har Sara Lindén fått behålla även när en av landets bästa djupledslöpare saknas.

– Jag gillar att möta och vända upp. Jag är ju inte så snabb?

En utpräglad målgörare har hon däremot alltid varit. Ända sedan hon började som sexåring.

Annons

– Vi har har lite filmer hemma från när jag var yngre. Då kunde jag ta bollen på egen planhalva för att driva upp bollen ända över mållinjen. Jag kunde inte skjuta då, och ville inte passa heller.

Hon har som sagt utvecklats sedan dess. Så till den grad att röster höjs för att hon borde vara aktuell för landslaget.

– Klart det vore lockande, men man kan ju inte bli uttagen för bara en match. Jag måste hålla en jämnare nivå än vad jag gör nu för att få chansen i landslaget.

Drömmer du om att bli utlandsproffs också?

– Nja, jag är nog lite för hemmakär för det.

Med undantag för i kväll förstås. Då ska hon sänka klubben i sitt hjärta.

Saras allsvenska statistik 2005: 17 matcher – 6 mål2006: 16 matcher – 6 mål2007: 22 matcher – 9 mål2008: 7 matcher – 8 mål

Skytteligan 8 mål: Sara Lindén, Göteborg, Lisa de Vanna, AIK.7 mål: Manon Melis, Malmö.6 mål: Marta, Umeå.5 mål: Dora Stefansdottir, Malmö.4 mål: Maria Karlsson, Göteborg, Frida Petersson, Kristianstad.

Flest mål i en match

6 mål:Anneli Andelén, Öxabäck/Mark, 1994 (Öxabäck/Mark–Gideonsberg 6–1)Lena Videkull, Malmö, 1998 (Kenty–Malmö 0–9)Elin Flyborg, Djurgården, 2000 (Öster–Djurgården 1–9)Sara Lindén, Göteborg, 2008 (Göteborg–Umeå Södra 9–0).

(Statistiken gäller damernas allsvenska, som bildades 1988. Innan dess var landets högsta serie delad.)

Källa: www.damfotboll.com

Matchdax

Dalsjöfors–Göteborg

Svenska cupen, damer

Gårdavallen 19.00

Läget i Dalsjöfors: Allt annat än bra. Målvakten Fia Löfdahl åkte på en sträckning på träning, lagkaptenen Elinor Ragnvaldsson har ont i halsen och Jessy Sharro stoppas av en lårkaka. Dessutom är ännu inte Fanny Forsman tillbaka efter sina lårproblem.

– Det gör ju inte att våra chanser ökar precis, men det innebär att några andra tjejer får chansen i stället. Det är en fin möjlighet för våra unga tjejer att se vad som krävs för att vara på den här nivån, säger tränaren Ethem Muameleci.

Läget i Göteborg: Efter en resultatmässigt tuff start av allsvenskan har det gått bättre på slutet. Göteborg är ett lag som på sikt vill utmana topplagen i Sverige. Det innebär satsning på cupen också.

– Jag har hört tränare på herrnivå som uttalat sig negativt om cupen men vi tycker det är roligt och vill vinna varje match vi ställer upp i, säger tränaren Torbjörn Nilsson.

De båda ”boråsarna” Johanna Almgren och Sara Lindén spelar från start i kväll. Maria Karlsson börjar däremot på bänken. Storstjärnan Lotta Schelin är fortfarande skadad och väntas först åter om en–två veckor.

BT:s tips: 1–7 efter fyra mål av Lindén.

Erik Jullander
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons