England till final – Kane hjälte mot Danmark

Det är nära nu för England.
I en förlängningsrysare mot Danmark på Wembley avgjorde Harry Kane i 104:e minuten.
Nu väntar Italien i EM-finalen på söndag.
Fotboll • Publicerad 8 juli 2021
England spelar EM-final på söndag efter Harry Kanes avgörande.
England spelar EM-final på söndag efter Harry Kanes avgörande.Foto: Laurence Griffiths/AP/TT

Läget var minst sagt bra. Semifinal hemma på Wembley, 60 000 på läktaren och en seger från final.

Det gällde bara för England, som aldrig tidigare har varit i en EM-final, att hålla för pressen.

Och det blev tufft för ett favorittippat England som ivrigt hejades på av hemmapubliken. En dansk frisparkskanon, ett självmål av Simon Kjær i första halvlek och en mållös andra halva gjorde att semifinalen gick till förlängningen.

Då – efter en rejäl engelsk anstormning – kom målet. Raheem Sterling, som hade imponerat i matchen, fick en straff och Harry Kane klev fram och sköt England till landets första EM-final någonsin.

– Vi har en match kvar men det har varit en fantastisk turnering hittills. Det var en annan typ av vinst i dag . Vi behövde gräva djupt mot ett starkt Danmark, säger Harry Kane på presskonferensen efter matchen.

På söndag väntar Italien hemma i London.

– Vi kommer att njuta av den här segern men fokus är att förbereda oss för söndag, säger Kane.

Damsgaard slog till

England inledde semifinalen piggt offensivt och bland annat var Raheem Sterling nära två gånger om. Men på andra sidan planen rörde även Danmark om med sitt anfallsspel. Danskarna visade prov på sitt omställningsspel där man skapade lägen vid flera tillfällen.

Men det var en frispark några meter utanför straffområdet som bäddade för 1–0. Mikkel Damsgaard fokuserade, tog sats och sköt distinkt in ledningsmålet bakom Jordan Pickford. Det var Englands första insläppta mål i turneringen.

Några minuter före det danska ledningsmålet hade 21-årige Damsgaard även varit nära att skruva in bollen i bortre krysset.

Hos England fortsatte Raheem Sterling att vara farlig och han och England skulle också få betalt.

Bukayo Saka stack i djupet och slog ett lågt inlägg mot Sterling. Danske lagkaptenen Simon Kjær kastade sig på vinst och förlust för att bryta inspelet men styrde i stället bollen in i eget mål i 39:e minuten.

Andra halvlek inleddes öppet med en del chanser åt båda håll. England ropade bland annat på straff när Harry Kane föll i en duell – men domaren friade.

Tempot skulle dock mattas av och spelet blev försiktigare – framför allt från Danmarks sida. England var det lag som tryckte på mest mot slutet men ett tappert danskt försvar stod pall och matchen gick till förlängning.

Straff i förlängningen

Tre minuter in i förlängningen testade Harry Kane Kasper Schmeichels reflexer med ett lurigt skott från dålig vinkel men den danske målvakten var snabbt nere och räddade.

Och det var också England som var piggast i början av förlängningen. Sterling, som fortsatte att visa framfötterna, föll i straffområdet och England fick ett gyllene läge att ta ledningen från elva meter – till stora protester från det danska laget.

Harry Kane sköt – Schmeichel räddade. Men returen studsade rätt ut till Kane som sköt in 2–1.

Danmark, piskat att göra mål för att hålla liv i gulddrömmen, gjorde sitt yttersta. Men mål lyckades man aldrig göra. I stället är det England som spelar EM-final mot Italien på Wembley på söndag.

– Det var en topprestation. I första halvlek släppte vi in vårt första mål i mästerskapet. Men vi omgrupperade och visade bra laganda, säger Sterling i SVT:s sändning.

– Det här visar vad fotboll betyder för landet, säger han om det stora hemmastödet.