Annons

Ligans besked: Tvivelaktiga ägare kan bannlysas

Premier League skärper sitt hårt kritiserade regelverk kring vem som får äga de engelska fotbollsklubbarna i ligan.
Bland annat kan ägare som bedöms bryta mot mänskliga rättigheter komma att bannlysas.
Fotboll • Publicerad 30 mars 2023
Newcastlesupportrar firar att klubben köpts av Saudiarabiens statliga investeringsfond, PIF. Nu kan ägare som bryter mot mänskliga rättigheter komma att kastas ut. Arkivbild.
Newcastlesupportrar firar att klubben köpts av Saudiarabiens statliga investeringsfond, PIF. Nu kan ägare som bryter mot mänskliga rättigheter komma att kastas ut. Arkivbild.Foto: Jon Super/AP/TT

För att ta kontroll över en Premier League-klubb behöver du som potentiell ägare, utöver ett antal miljoner på kontot, godkännas av ligans ägartest.

Ett regelverk som tidigare kritiserats för att vara för slappt, då både ryska oligarker som Roman Abramovitj (Chelsea) och utländska stater som Saudiarabien (Newcastle) har fått grönt ljus.

Annons

Men nu kan det vara på väg att förändras.

Ett nytt, striktare regelverk har klubbats igenom med hårdare krav på ägarna och möjlighet att kasta ut de som bedöms olämpliga.

Det genom att ägarna exempelvis begår brott mot mänskliga rättigheter eller är föremål för statliga sanktioner. Brottsliga företeelser som våld, korruption, bedrägeri, skatteflykt och hatbrott kan också leda till uteslutning.

Därtill har ligan makt att blockera potentiella ägare som är under utredning för "uppträdande som skulle resultera i bannlysning om bevisats".

Årliga kontroller ska genomföras av Premier League för att se till att ägarna följer regelverket.

Förändringarna genomförs med omedelbar verkan och var enhälligt godkända av samtliga klubbar.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons