Norrköping Dolphins på jakt efter Brändmark

Basket Artikeln publicerades
John Brändmark.
Foto:Anders Robertsson
John Brändmark.

Borås Basket hoppas behålla John Brändmark.

Men enligt BT:s uppgifter jagas stortalangen av ligakonkurrenten Norrköping Dolphins.

– Jag hade hoppats kunna avvakta U20-EM, men det blir nog svårt, säger 18-åringen.

Fjolårets succé i U18-EM låg till grund för det stora förtroende John Brändmark fick under hösten i Borås Basket. Speltiden minskade dock när Fredrik Andersson återkom efter skada – och nu funderar 18-åringen på sin framtid.

– Ingenting är bestämt, men det finns några olika alternativ, säger Brändmark.

Flera ligaklubbar har kontaktat honom, och enligt uppgifter till BT är Norrköping Dolphins den hetaste kandidaten av Borås ligakonkurrenter. Brändmark vill inte kommentera specifika klubbar, men säger:

– Framför allt är det en klubb som jag har pratat mycket med, men jag håller fortfarande Borås som det mest troliga alternativet. Det viktiga är ju att jag får speltid och kan fortsätta utvecklas. Jag är inte intresserad av att bara spela 30 sekunder i slutet av avgjorda matcher, säger han.

Just den aspekten missgynnas i Borås av att klubben lagt ned sitt utvecklingslag i division ett, där unga spelare med dubbellicens kunnat kombinera mindre speltid i ligan med mer i division ett.

– Jag förstår att klubben måste göra vissa val, men det är klart att det är lite tråkigt. Att variera spel mellan ligan och division två känns inte aktuellt. Men jag vet inte om det hade varit aktuellt med dubbellicens kommande säsong för mig ändå, säger Brändmark.

Vad lockar andra klubbar med?

– De som har hört av sig har sagt att de tror på mig och vill ge mig stort förtroende, men jag är också medveten om att ingen kan garanteras speltid – det är ju inte så det fungerar.

I slutet av juli avgörs U20-EM i Helsingfors. Brändmark är med i den 20-mannatrupp som inför mästerskapet ska bantas ned till tolv spelare.

Han hoppas naturligtvis ta en plats i truppen – och hade tidigare som målsättning att använda turneringen som ett skyltfönster.

– Jag hade hoppats kunna avvakta EM innan jag bestämmer mig för var jag ska spela i höst, men många ligaklubbar vill ha klart med sina inhemska spelare tidigare än så, så det blir nog svårt att vänta till dess, säger Brändmark.

Borås Baskets nya coach Jonte Karlsson ser gärna Brändmark i sitt lag kommande säsong.

– Vill John spela i Borås får han gärna en plats, det är en spelare jag tycker om. Men som sagt, det viktigaste är att han själv vill det, säger Karlsson.