Larsson fick VM-jubla i stjärnspäckad final

Rallycross Artikeln publicerades
Robin Larsson (till höger) firar andraplatsen i VM-premiären tillsammans med segrande Petter Solberg (mitten) och trean Toomas Heikkinen.
Foto:Simon Eriksson
Robin Larsson (till höger) firar andraplatsen i VM-premiären tillsammans med segrande Petter Solberg (mitten) och trean Toomas Heikkinen.

Robin Larsson avslutade 2015 med skrällartad VM-succé.

Och inledde 2016 på samma sätt.

– Det här trodde jag verkligen inte, jublar Svenljungaföraren.

I första startled: Tvåfaldigt regerande världsmästaren Petter Solberg från Norge.

I andra: rallycrossdebuterande motorsportslegendaren Sébastien Loeb.

Längst bak: Robin Larsson från Svenljunga.

23-åringen hade tack vare tredjeplatsen i sin semifinal skrällt sig till final som en av två svenskar.

– Jag hade ganska bra flyt i semifinalen och lyckades undvika trubbel, men när jag fick starta sist i finalen trodde jag inte att jag skulle utmana om segern...

Robin Larsson skrattar, när han i telefon från Portugal en stund efter prisceremonin slagit sig ned i teamets tält för att smälta vad han nyss upplevt.

En andraplats, tätt bakom suveräne Solberg.

– Jag kommer knappt ihåg vad som hände i finalen, jag får nog kolla på det igen i efterhand, säger Larsson.

Gör han det, kommer han få se sig själv få en kanonstart från sista startled, snabbt dra förbi flera konkurrenter – och kliva in som tvåa bakom Solberg i första kurvan, samtidigt som tre konkurrenter valde att satsa på det längre alternativspåret, som varje förare måste köra en gång per lopp, direkt.

– Jag hade bestämt mig för att ta ”alternativet” med en gång, men plötsligt öppnade sig allt – och det var bara att hänga på Solberg. Jag körde allt jag hade, och fick ju verkligen en grym start.

Den positionen höll Svenljungaföraren hela finalen – och på slutet såg han ut att försöka utmana Solberg om segern.

– Jag var inte jättenära att ta mig förbi, men höll absolut samma tempo som han. Samtidigt ville jag inte riskera för mycket när jag låg på andra plats...

I fjolårets sista VM-tävling skrällvann Larsson sin första A-final – och på söndagen fick han alltså kliva upp näst högst på prispallen i årets premiär.

– Ett ganska hyfsat facit, va? Haha. Jag rankar det här väldigt högt, särskilt nu när den här säsongen har trissats upp med ännu fler stornamn och storteam.

Vad ser du som nyckeln till framgången?

– Planen den här säsongen är att försöka hålla sig undan allt krångel och trubbel, och ta mig till semifinal. Väl där är det bara att ge allt och riskera lite mer. Jag tycker att det fungerade bra den här helgen, mycket har fungerat smärtfritt samtidigt som jag har haft väldigt bra starter.

Nästa deltävling är i tyska Hockenheim 7–8 maj.