Larsson hamnade upp-och-ner i spektakulär final

Sport Artikeln publicerades
Robin Larsson.
Robin Larsson.

Robin Larsson blev sexa i finalen vid den andra VM-deltävlingen i rallycross efter att ha hamnat upp-och-ner på andra varvet.

Robin Larsson tog sig alltså vidare till sin andra raka final i Rallycross-VM. Fast det såg mörkt ut efter fredagens inledande två heat, där Larsson låg på 15:e plats.

Under lördagens två avslutande heat körde Larsson upp sig till tionde plats, vilket innebar att han fick starta i sista startled i sin semifinal.

Tävlingen kördes för övrigt över tre dagar eftersom den gick parallellt med en deltävling i tyska DTM-mästerskapet på tyska F1-banan Hockenheim. Det innebar att det var storpublik på plats i dag för semifinalerna och finalen.

Storpubliken fick se Robin Larsson bjuda på en spektakulär uppåkning i sin semifinal. Han provade ytterspår i starten, ett test som inte lyckades. Larsson var sexa och sist efter första varvet, med liten lucka till bilarna framför.

Det såg mörkt ut, men på tredje varvet var han ikapp och bjöd på en grym omkörning. Han tog innerspår på fransmännen Sebastien Loeb och Davy Jeanney – och passerade båda på samma gång.

– Där gjorde Larsson helgens manöver, sa SVT:s kommentator Johan Ejeborg.

Direkt efter tog Svenljungaföraren alternativspåret – och passerade även Andreas Bakkerud. De sista tre varven kontrollerade Larsson sin finalplats.

Även i finalen startade Larsson från tredje startled bredvid amerikanske Ken Block. Framför sig i första startled hade de finländaren Toppy Heikkinen och britten Liam Doran. I andra ledet stod Mattias Ekström och Petter Solberg.

– På något sätt känner jag att Robin Larsson kommer att vara på pallen, sa SVT-experten Jonas Kruse inför start.

Så blev det inte. Larsson, som tävlar för Kinna MK, missade i starten och var klart sist från början. Redan på första varvet var han dock ikapp de framför och var nära att göra en ny dubbelomkörning. Han var uppe jämsides, men orkade inte förbi.

Efter första varvet låg han femma, just bakom Petter Solberg. På slutet av det andra varvet var Larsson uppe och utmanade Solberg. Det såg ut som att skulle kunna passera, men i stället tappade han markkontakten och rullade på taket.

Där tog det roliga slut. Larsson fick igång bilen och kunde köra i mål som sexa.

Till publikens stora glädje vann DTM-föraren Ekström närmast före Heikkinen och Block.

I VM-sammandraget ligger Larsson nu på femte plats.

VM I RALLYCROSS

Totalställningen

1) Petter Solberg, Norge 48

2) Mattias Ekström, Sverige 48

3) Toomas Heikkinen, Finland 45

4) Johan Kristoffersson, Sverige 39

5) Robin Larsson, Sverige 34

6) Sebastien Loeb, Frankrike 30

Visa mer...