Annons

Griners försvar lämnade in nya bevis

Försvaret visade upp dopingtest, utan spår av förbjudna substanser, under rättegången i Ryssland mot den amerikanska basketstjärnan Brittney Griner.
Basket • Publicerad 15 juli 2022
Brittney Griner förs in i rättssalen.
Brittney Griner förs in i rättssalen.Foto: Jim Heintz/AP/TT

Griner greps på en flygplats i Moskva i februari efter att tullpersonal hittat cannabisolja i behållare för e-cigarretter. Sedan dess har basketspelaren med två OS-guld på meritlistan suttit frihetsberövad i Ryssland.

När domstolen i Chimki utanför Moskva fick höra försvarets version av händelsen framkom nya uppgifter.

Annons

Ett brev från en läkare som rekommenderade Griner att använda cannabis för att lindra smärta presenterades.

– Den behandlande läkaren gav Brittney rekommendationer att använda medicinsk cannabis. Tillståndet utfärdades på uppdrag av Arizonas hälsodepartement, säger Griners advokat.

Användning av medicinsk cannabis är dock inte lagligt i Ryssland.

Därtill lämnade försvaret även in tester som utförts på Griner som en del av en antidopningskontroll. Testerna visade inga spår av några förbjudna ämnen.

Nästa del i rättegången är schemalagd att äga rum den 26 juli.

Griner har erkänt brott men menar att det inte var med uppsåt. Hon kan därför komma att dömas till tio år i fängelse.

Förutom brevet från läkaren trädde även hennes tränare och lagkamrater i det ryska laget UMMC Jekaterinburg fram som karaktärsvittnen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons