Annons

Kronologi: Huliganismen i Sverige

Ett urval av huliganrelaterade händelser i Sverige under de senaste åren:
Sport • Publicerad 31 mars 2014

1995

I samband med allsvenska avslutningsmatchen mellan Halmstad och Djurgården sparkar en 17-åring ned domaren Anders Frisk. Djurgården döms att böta 370 000 i böter och spela match utan publik. Svenska fotbollförbundet beslutar som åtgärd att inför kommande säsong specificera vissa möten som högriskmatcher samt att supporterpolis återinförs.

Annons

1996

I augusti drabbas Djurgården av ännu en skandal. Huliganer kastar stenar mot publiken i bortamötet mot IFK Göteborg. Kort därefter väljer Djurgården att bryta med supporterklubben. Klubben i sig straffas med 100 000 kronor i böter samt spel inför tomma läktare vid en match.

2002

Svensk fotboll drabbas av det första dödsfallet när Tony Deogan slås medvetslös i anslutning till matchen mellan AIK–IFK Göteborg och senare avlider. Förbundsordförande Lars-Åke Lagrell säger efter händelsen att fotbollsrörelsen inte kan ta på sig ansvaret, något han får mycket kritik för.

2006

Stockholmsderbyt mellan Hammarby och Djurgården får avbrytas efter att en linjedomare träffas av föremål och fyrverkerier skjuts in på planen.

2008

För att minska huliganismen föreslås en huliganlag. Polisen i stället för enbart klubbarna ska kunna begära att enskilda ska förbjudas tillträde till arenorna och det blir förbjudet att slänga in föremål på planen. Lagen ska börja gälla från och med kommande säsong.

2011

Mötet mellan Helsingborg och Malmö FF får avbrytas efter att en smällare kastats mot målvakten Pär Hansson. En assisterande domare skadas i samband med matchen mellan Syrianska och AIK. Per Unckel får under våren uppgiften att leda en utredning i huliganfrågan. Stockholmspolisen meddelar att man ska betalt för bevakningen av sportevenemang som arrangeras av aktiebolag.

Annons

2012

Björn Eriksson som tagit över som nationell samordnare presenterar i april förslag till åtgärder, bland annat ökad tillträdesförbudstid.

2013

Djurgårdens match mot Mjällby avbryts efter att föremål, bland annat ett päron kastas in och träffat en Mjällbyspelare. Statsminister Fredrik Reinfeldt går ut och fördömer idrottens huliganer.

2014

Förslag om maskeringsförbud presenteras av regeringen. Ett par dagar senare drabbas svensk fotboll av andra dödsfallet när en Djurgårdensupporter misshandlas till döds i samband med premiären mot Helsingborg. (TT)

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons