Annons

Krisläge i Helsingborg – ber kommunen om stöd

Allsvenska Helsingborg slåss för sin överlevnad.
Fotbollsklubben har uppvaktat kommunen för att få ekonomisk hjälp.
Fotboll • Publicerad 5 juni 2020
Deppigt i Helsingborg. Den allsvenska fotbollsklubben har stora ekonomiska problem och vädjar om hjälp av kommunen. Arkivbild.
Deppigt i Helsingborg. Den allsvenska fotbollsklubben har stora ekonomiska problem och vädjar om hjälp av kommunen. Arkivbild.Foto: Emil Langvad/TT

I slutet av mars berättade klubben vid en presskonferens om ett intäktstapp på 8,6 miljoner kronor på grund av coronapandemin. Då var prognosen en förlust i år på 17 miljoner kronor.

Nu säger klubben att det är i bästa fall. När allsvenskan drar i gång nästa helg blir det utan publik på arenorna. Om klubben tvingas spela fler än sju hemmamatcher utan publik blir förlusten ännu större.

Annons

Helsingborg gick in i året med två miljoner i eget kapital och spår nu att det kommer att ta tre år att komma tillbaka till de siffrorna. I onsdags presenterade klubben läget för kommunens politiker.

– Vi förklarade att vi inte kommer överleva av egen kraft. Vi är extremt tydliga med att behovet är större än de 17 miljonerna. För oss hade det varit tryggt med en flerårig backup, säger Azelius.

Klubben var på väg mot konkurs 2003 och hade då skulder på 69 miljoner kronor. Den gången ställde kommunen och banker upp och räddade föreningen. Därför är det känsligt läge när även andra klubbar i Helsingborg lider ekonomiskt av coronapandemin.

– Vi har sagt till kommunen att vi önskar ett brett politiskt förankrat beslut. Det andra är att vår förhoppning är att staden i sitt arbete tittar brett på Helsingborgsidrotten, säger Azelius.

Enligt HD kommer kommunfullmäktige att ta upp ärendet i augusti.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons