Annons

Kriminell infiltration i idrotten

Kriminell infiltration är ett verkligt problem i den svenska idrottsrörelsen, framför allt i storstadsklubbarna.
Sport • Publicerad 21 mars 2013
Foto: BRITTA PEDERSEN

Oftast handlar det om påverkan av styrelseledamöter och nyckelpersoner, skriver regeringens utredare Björn Eriksson på DN-debatt.

Förekomsten av våld, hot och trakasserier mot klubbdirektörer, domare och vakter inom fotboll och hockey är värre än vad Björn Eriksson trodde innan han åtog sig uppdraget. Åtgärder måste därför till snabbt.

Annons

Björn Eriksson vill öka insynen i polisens prioriteringar inför och under stora matcher. Han föreslår att de flesta matcher spelas utan poliser.

– Vi är övertygade om att klubbarna klarar det här. Om det sedan är en högriskmatch och det görs en bedömning att det behövs poliser får man kalla in dem, säger han till Ekot.

Han vill att en prövningsnämnd avgör om och hur omfattande en polisinsats som krävs.

I slutbetänkandet, Mer glädje för pengarna, föreslås också att berusade personer inte släpps in på arenorna.

En kartläggning av förekomsten av hot och våld mot personer inom svensk fotboll och ishockey har gjorts. Den baseras dels på en enkätundersökning, dels på djupintervjuer.

Enligt kartläggningen utsätts över 40 procent av de tillfrågade personerna på vd/klubbdirektör/sportchefs-nivå årligen för våld, hot eller trakasserier. För domare är motsvarande siffra 35 procent. För aktiva spelare inom de två idrotterna sjunker siffran till tio procent.

Det är ungefär lika illa inom både ishockey- och fotbollsvärlden, enligt utredningen. Och få av händelserna, bara 13 procent, polisanmäls.

"Vi måste bryta fenomenet att rädslan för att det ska bli offentligt är större än vinsten med att polisanmäla", skriver Björn Eriksson.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons