Kör hårt i kampen mot dopning

I en värld full av fuskare ska Andreas Lindén visa att det går att slå sig fram – ren från dopning.
Sport • Publicerad 28 oktober 2008
PÅ VÄG UPPÅT. Andreas Lindén är cykeltalangen som nu är initiativtagare till ett projekt mot dopning inom cykelsporten.
PÅ VÄG UPPÅT. Andreas Lindén är cykeltalangen som nu är initiativtagare till ett projekt mot dopning inom cykelsporten.Foto: Bengt Lagerstedt/Arkiv

– Vi har fått färre ungdomar till cykelsporten efter alla skandaler. Nu måste vi göra något, säger tränare Johan Flodin.

Svarta rubriker. Det är nästan vardag för cykelsporten de senaste åren.

I stället för att fundera på vem som vinner Tour de France sitter folk och funderar på vem som fuskat och inte.

– Jag följer det inte längre. Det är inte samma grej när folk åker dit hela tiden, säger den 19-årige Dalsjöforskillen Andreas Lindén, som är en av Sveriges största cykeltalanger och som nu i höst skrivit på för danska proffsstallet GLS.

Ser om någon är dopad

Tränare Johan Flodin följde däremot den franska stortävlingen i år med. Han fick se Riccardo Ricco flyga upp för backarna på ett nästan onaturligt lätt sätt.

Onaturligt var det också. Italienaren var dopad.

– Man ser på dem vilka som måste gjort något. Jag sa det på en gång när jag såg han köra så där, säger Flodin.

Nu har Sjuhäradsduon tröttnat.

– Det liksom inte roligt när man är ute och tränar och någon vevar ner rutan på bilen och skriker ”dopningsidiot” när man inte gjort något, säger Lindén och skakar på huvudet.

Misstron har också spridit sig ner i ungdomsleden i Borås. Antalet nya cyklister sjunker.

– Föräldrar säger nog att det inte går att komma någonstans, för alla är dopade, säger Flodin.

”Perfekt föredöme”

Just det är dock det de nu vill motbevisa, när de nu dragit igång ett nytt projekt med Lindén som modell.

– Andreas är ett perfekt föredöme, fair play rakt igenom. Målet är att han ska köra touren om tre-fyra år och visa att det går att göra ren.

Budskapet ska nu i ett första led spridas via klubbverksamheten i Sjuhärad. En sponsor, i form av ett rehabiliteringshem för ungdomar, är med och finansierar projektet.

– Vi vill visa att det går att komma från Borås vägar och från att ha käkat mammas köttbullar, till att ta sig upp i toppen, dit Andreas är på god väg. Utan fusk. Det behöver cykelsporten, säger Flodin.

Fotnot:Andreas Lindén kommer inte att köra för Team MA i SM nästa år. I stället sätter danska Capinordic och GLS ihop ett nytt svenskt lag, med de fem killar som kör i Danmark. Målet är SM-guld.

Marie Thomasson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.