Annons

Konstgräset på arenan byts ut

I dag har bytet av konstgräset på Borås arena börjat.
Sport • Publicerad 13 maj 2008
Ingemar Jönsson från Sydvac i Södra Sandby och Roger Hedlund, projektledare för byte av plastgräset på Borås Arena samt Sveriges enda specialmaskin för uppsugning av gummigranulat.
Ingemar Jönsson från Sydvac i Södra Sandby och Roger Hedlund, projektledare för byte av plastgräset på Borås Arena samt Sveriges enda specialmaskin för uppsugning av gummigranulat.Foto: PeGe Johansson

Knappt har publiken hunnit gå hem från Elfsborgs 3–0-match mot IFK Göteborg, innan företaget Sydvac från Södra Sandby utanför Lund, körde in sina specialmaskiner på arenan.

Maskiner som suger, blåser och trycker luft. 320 kubik gummigranulat ska sugas ur plastgräsmattan då man vänt mattan och lagt den i 4 meter breda bårder.

Annons

– Vi är specialister på olika sorters förflyttning av material genom vakuumteknik. Att byta plastgräs på en fotbollsarena tillhör inte vårt dagliga jobb, men vi startade redan 1994 genom att ta upp en av Sveriges första plastgräsmattor i Tipshallen, Växjö. Nu senast har vi varit i Göteborg och tagit upp mattan på Valhalla som blev förstörd när Säveån svämmade över. Maskinen som ska få upp gummigranulaten har vi konstruerat själva och den är den enda av sitt slag i Sverige, säger Ingemar Jönsson, vd på Sydvac.

Det är Borås Arena AB som äger arenan och som byter plastgräset. Borås stads servicekontor är inhyrda som hjälp till Sydvac och Roger Hedlund är Arenabolagets projektledare:

– Vi räknar med att det tar en vecka att ta upp mattan, sedan ska vi göra lite underhållsarbeten innan vi kan börja lägga den nya mattan, säger han.

Den gamla ska läggas ut i Dalsjöfors.

– När vi är klara på Borås Arena, ska FIFA göra sina prov. Sedan ska FIFA-presidenten Sepp Blatter skriva under godkännandet för internationellt spel. Enda orosmolnet så här långt är att få tag på Sepp Blatter mitt under fotbollens EM-slutspel i Österrike och Schweiz, säger Roger Hedlund, projektledare, med glimten i ögat.

PeGe Johansson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons