Annons

Klart: Champions League utökas till 36 lag

Champions League utökas från 32 till 36 lag och gruppspelet skrotas.
Nyordningen gäller från 2024 – och det nya formatet är en eftergift till storklubbarnas krav på en större del av inkomstkakan.
Fotboll • Publicerad 19 april 2021
Manchester City-spelarna jublar efter ett mål i kvartsfinalen mot Dortmund i förra veckan. Arkivbild.
Manchester City-spelarna jublar efter ett mål i kvartsfinalen mot Dortmund i förra veckan. Arkivbild.Foto: Martin Meissner/AP/TT

Europeiska fotbollsförbundet, Uefa, klubbade som väntat igenom ett nytt format för Champions League – ironiskt nog samtidigt som ett dussin storklubbar presenterade sina planer på en europeisk superliga.

Upplägget med gruppspel om fyra lag där två går vidare till slutspel skrotas.

Annons

I stället gäller en tabell, trots att alla klubbar inte möter varandra. Lagen spelar tio matcher, fem hemma och fem borta. Spelprogrammet avgörs via lottning efter en seedningsprocedur.

De åtta bästa lagen i serien når slutspel. De tolv sämsta lagen (25–36) åker ut ur turneringen. Klubbarna placerade 9–24 spelar ett playoff (dubbelmöte) om de resterande åtta platserna i slutspelet.

Europa League (åtta matcher i seriespelet) och nya Europa Conference League (sex matcher i seriespelet) får ett liknande upplägg som Champions League.

Det nya formatet har kritiserats för att det än mer gynnar de stora ligorna och storklubbarna och gör det mycket svårt för klubbar från mindre ligor – som allsvenskan – att nå Champions League.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons