Kalmars skyttekung axlade ansvaret

Sport • Publicerad 29 oktober 2008

Kalmar FF behåller sitt försprång – tack vare Patrik Ingelsten.

Skytteligaledaren slog till två gånger på två minuter när Kalmar vann med 3–1 mot Gefle.

Under två månader gjorde Patrik Ingelsten inte ett enda mål. Men efter målet mot Djurgården senast tycks det ha lossnat igen, trots problemen med den skadade vänsterfoten.

I hemmamatchen mot Gefle kunde han spela i 70 minuter utan att känna av skadan.

Sedan kom smärtan. Och två mål.

– Det var väl ungefär då det började göra ont mer och mer... så det var väl tur att bollen inte kom på vänsterfoten, säger Ingelsten.

– Det är smärtstillande och hård tejpning som gäller. Men det går ju.

Frustrerande missar Kalmar FF dominerade stora delar av den första halvleken och fick en rättvis ledning när Viktor Elm fick chansen på en frispark strax utanför straffområdesgränsen.

Men ett par minuter senare kvitterade Gefle.

Petter Wastå i Kalmarmålet rusade ut för att slå undan en hög boll, men hann inte fram. I stället lyckades Hans Berggren sätta dit huvudet och bollen for i en båge över Wastå och in i mål, ett mål som förändrade matchbilden.

– Målet var väldigt uppiggande för oss, säger Gefletränaren Per Olsson.

– Perioden mellan målet och halvtid var väldigt bra.

I den andra halvleken fick Kalmar sedan ordning på spelet igen, men utdelningen uteblev. Samtidigt fick spelarna via storbildsskärmen veta att guldkonkurrenten Elfsborg gjort 1–0 mot Djurgården.

– Jag hörde det. Men det påverkar inte, det är inget vi kan styra över, säger Patrik Ingelsten, men medger att de missade chanserna var frustrerande.

– Klart, ser man på de chanser vi har så hade vi lite oflyt. Men samtidigt har jag desto mer flyt när jag gör mitt första mål.

Mål med axeln

Målet kom dessutom i ett läge då en poängförlust hade ryckt allt närmare. Men så fick Ingelsten en utboxning från Mattias Hugosson i Geflemålet till skänks.

– Man kan väl säga att jag axlade in den. Det var en lite märklig känsla med tanke på att det bara vara tur egentligen, säger Ingelsten.

Knappt två minuter senare slog han till igen – den här gången med foten. Han är med onsdagskvällens två fullträffar uppe i 18 mål och leder skytteligan med tre mål före Halmstads Anselmo.

Med två omgångar kvar leder Kalmar nu med tre poäng före Elfsborg. Och på söndag väntar redan nedflyttningsklara Norrköping.

Guldet är nära. Men Patrik Ingelsten ligger lågt.– Det är långt kvar dit, säger han med ett leende.

Och till skytteligasegern?

– Det är långt kvar dit också tror jag. Anselmo gjorde ju också mål i dag hörde jag.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.