25-åringen knep bronset i Sveriges största judotävling. Men nu höjer han målsättningen.
Sport • Publicerad 31 oktober 2010
Jonas Sandström jagar en landslagsplats.
Jonas Sandström jagar en landslagsplats.Foto: Jan Pettersson

I går fick Jonas Sandström, 25, ett kvitto. En medaljplats i Swedish open i judo

– Nu jagar jag en plats i landslaget.

För två år sedan vann han SWOP i Borås. Förra året var han borta från judoscenen, men lusten att tävla tog över och efter att tidigare i år vunnit SM ville han stå på pallen igen på hemmaplan i Borås.

– Jag ville verkligen ta medalj här. Det är ju Sveriges största judotävling och det har känts bra på träningarna på sistone. Jag är på väg tillbaka och har hittat formen, säger Sandström som tävlar i klassen 81 kilo.

Sandström tog sig enkelt till semifinal men där besegrades han av britten Tom Reed.

– Det gick för snabbt och enkelt för honom att slå mig. Jag vet att jag kan bättre, men jag var inte riktigt med och hann inte få upp tempot.

I stället fick Sandström göra upp om tredjeplatsen i ett möte med holländaren Benji Nortan. Och Sandström visste precis vad han skulle göra för att vinna.

– Jag känner honom väl från Holland, han tränar i samma klubb som jag där.

Under den här terminen pluggar Sandström nämligen ekonomi i Amsterdam, samtidigt som han tränar i judoklubben Kenamju Haarlem.

– Det är en av Europas bästa klubbar, så bättre förutsättningar kan man egentligen inte ha, säger han och tar en klunk av sportdrickan.

Jonas Sandström som tävlar för Borås judoklubb stannar i Borås en vecka och deltar i europeiska judo-unionens läger efter helgen. Därefter åker han till Finnish open.

– Jag åker dit för att vinna. Nu är jag stärkt efter tävlingen här.

Steget är långt till att kvala till OS 2012 även om det finns med i tankarna. Men för att nå dit måste han börja tävla i världscupen.

– Jag ställde upp i en tävling för två veckor sedan, Rotterdam grand prix och det gick uselt. Men jag tar det lite som det kommer, mitt närmsta mål är att vara med i landslaget. Nu är jag med och tränar med dem, men jag har ingen plats. Den tänker jag ta tillbaka, säger Jonas Sandström.

Li Edqvist
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.