Annons

Johnson vill se ett brittiskt VM 2030

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson vill se fotbolls-VM på de brittiska öarna om nio år.
Till säger Johnson att "vi vill väldigt väldigt gärna få hem fotbollen 2030".
Fotboll • Publicerad 2 mars 2021
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson. Arkivbild.
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson. Arkivbild.Foto: Anthony Devlin/AP/TT

Inte sedan England tog VM-guld på Wembley 1966 har ett fotbolls-VM spelats på brittisk mark, men nu är det dags, tycker inte minst premiärminister Boris Johnson.

– Jag tycker att det är rätt plats och rätt tid. Det här är fotbollens hem. Det kommer att bli en underbar sak för vårt land, säger Johnson till The Sun.

Annons

– Vi vill se en fotbollsbonanza de kommande åren.

Johnson säger att regeringen har avsatt 2,8 miljoner pund, motsvarande 33 miljoner kronor, för kampanjen att VM ska hållas på brittisk mark. Summan ska finnas med i den budget regeringen presenterar på tisdagen. Dessutom ska regeringen satsa 25 miljoner pund på brittisk gräsrotsfotboll.

Fler EM-matcher?

Planen är att England, Wales, Skottland och Nordirland ska arrangera VM tillsammans med Irland och Johnsons uttalande har redan välkomnats av de fem fotbollsförbunden.

Första hindret på vägen mot ett brittiskt VM blir att övertyga Uefa om att bli den europeiska kandidaten, där väntas striden bli hårdast mot ett bud från Spanien och Portugal.

Som en del i den övertygelsekampanjen hoppas Johnson kunna blidka Uefa genom att meddela Uefa om att England är redo att stå värd för fler EM-matcher i sommar.

– Semifinalerna och finalen ska redan spelas här (på Wembley). Om de vill att vi ska hålla fler matcher så är vi definitivt redo för det men det är Uefas beslut, säger Johnson.

Miljardstöd till brittisk idrott

Förutom miljonerna till en VM-ansökan väntas finansminister Rishi Sunak enligt The Times även presentera ett räddningspaket för brittisk sommaridrott på 300 miljoner pund, eller 3,5 miljarder kronor. Dessutom lovas motsvarande 14 miljoner kronor i stöd åt nästa sommars dam-EM i England.

Englands FA meddelade redan 2018 att de ville arrangera VM 2030. Man sökte också VM 2006 respektive 2018 men de mästerskapen gick till Tyskland respektive Ryssland. Kampanjen inför 2018 kostade enligt The Guardian drygt 220 miljoner kronor men slutade i ett magplask.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons