Järbyn sjua i Val Gardena-störtlopp

Den alpina världscupens ålderman Patrik Järbyn var nära ännu en historisk pallplats i lördagens världscupstörtlopp i Val Gardena.
Sport • Publicerad 18 december 2010

Men 41-åringen fick nöja sig med en sjundeplacering.

I november 2006 blev Järbyn den äldste åkaren att ta sig upp på världscuppallen när han blev trea i super G i Lake Louise i Kanada. Några månader senare blev han historisk på nytt genom att vinna brons i Åres VM-störtlopp 2007.

I lördagens tävling i Italien var svensken först ut i startfältet, hittade en perfekt linje – och var snabbast i den första halvan av loppet. Det tidiga startnumret var dessvärre en stor nackdel i lördagens tävling som kördes efter ett ymnigt snöfall.

– I andra halvan var det kvar för mycket snö från i går och där tappade jag mycket, säger Järbyn på telefon till TT.

När Aksel Lund Svindal startade som 16:e man var svensken fortfarande i ledning. Och när norrmannen kom i mål över en sekund efter Järbyn tändes hoppet om en sensationell pallplats – och ett nytt rekord.

Men så kom fler storåkare och Järbyn sjönk i resultatlistan.

– För att komma bland de tre bästa i det här gänget hade jag behövt ett högre startnummer. Men jag är skitnöjd med dagens lopp, så grymt kul.

Järbyn fick till slut nöja sig med en sjundeplats, 60 hundradelar bakom segraren Silvan Zurbriggen, Schweiz, som vann före österrikaren Romed Baumann. Till pallen skiljde det en halv sekund.

Hans Olsson blev 14:e, 1,44 sekunder bakom Zurbriggen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.