Annons

Jacobellis guldrevansch – 16 år efter OS-missen

Amerikanska Lindsey Jacobellis har – 16 år efter att ha slarvat bort sin ohotade ledning i OS-finalen i Turin och gått miste om mästartiteln – fått sitt första OS-guld.
36-åringen vann finalen i snowboardcross i Peking och bärgade dessutom hem USA:s första guld i spelen.
Snowboard • Publicerad 9 februari 2022
Lindsey Jacobellis var överlycklig över OS-guldet som kom 16 år efter missen i Turin där hon gick miste om mästartiteln.
Lindsey Jacobellis var överlycklig över OS-guldet som kom 16 år efter missen i Turin där hon gick miste om mästartiteln.Foto: Lee Jin-man/AP/TT
Lindsey Jacobellis, högst upp på pallen under VM 2007, tog OS-guld i snowboardcross – 16 år efter att ha gått miste om guldet i Turin.
Lindsey Jacobellis, högst upp på pallen under VM 2007, tog OS-guld i snowboardcross – 16 år efter att ha gått miste om guldet i Turin.Foto: Alessandro Della Bella/AP/TT

Lindsey Jacobellis ledning i snowboardcross-finalen under OS i Turin verkade vara nästintill ointaglig. Den då 20-åriga åkaren vågade sig därför på ett trick (en "grab"), som inte var en del av tävlingen, i banans sista hopp, men missade i landningen och föll.

"Ville visa entusiasm"

Innan Jacobellis hade hunnit komma upp på brädan och in på banan igen hade schweiziska Tanja Frieden lyckats gå om, och amerikanskan fick i stället åka in som tvåa – och OS-silvermedaljör.

Annons

– Jag tänkte inte ens två gånger. Jag hade roligt och det är vad snowboard handlar om. Jag ledde. Jag ville visa publiken min entusiasm men jag strulade till det. Sådant händer, sade Jacobellis själv i samband med händelsen, enligt ESPN.

Sedan dess har Lindsey Jacobellis inte lyckats lägga vantarna på ett OS-guld trots att hon tävlat i fyra spel innan OS i Peking, utan har som närmast blivit fyra under förra vinter-OS i Pyeongchang 2018.

Världsmästare fem gånger

Prestationerna har dock varit bra i övrigt – den nu 36-åriga åkaren har vunnit världscuptävlingar ett femtiotal gånger och blivit världsmästare fem, senast 2017.

Händelsen har följt med amerikanskan i så gott som hela sin karriär och i 2018 sade hon till New York Times att hon var trött på att förknippas med misstaget.

– Jag är säker på att vi kan gå tillbaka tolv år i tiden för vem som helst och hitta något som man inte borde gjort. Mitt råkade bara vara på en världsscen, vilket folk har svårt att glömma. De tror att det är det enda som hänt mig eller att det definierat mig som idrottare, sade hon då.

Men till sist fick Jacobellis sitt guld. I finalen under OS i Kina gjorde Jacobellis, åter i ledningen, inga misstag – och åkte över mållinjen som olympisk mästare, 16 år efter missen.

En fantastisk känsla, enligt snowboardaren själv.

– Nivån som damerna tävlar på idag är så mycket högre än för 16 år sedan, säger Jacobellis efter loppet enligt AP.

På frågan om vad hon skulle råda yngre åkare säger hon att det viktigaste är att ta med sig att de misstag man gör inte behöver vara avgörande.

– Har du tagit dig så här långt är du en vinnare. Och se vad du lär dig från erfarenheterna, och vad de ger dig senare i livet.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons