Annons

Italienskt jubel: "Europa är vårt"

Fotbollen kom inte hem till England, den åker vidare till Italien.
Och där firades det vilt under kvällen, och mycket längre än så.
Fotboll • Publicerad 12 juli 2021
Italienska fotbollssupportrar firar i Rom.
Italienska fotbollssupportrar firar i Rom.Foto: Alessandra Tarantino/AP/TT
Vilt guldfirande i Milano i natt.
Vilt guldfirande i Milano i natt.Foto: Luca Bruno/AP/TT
Italiens förbundskapten Roberto Mancini i en segerkram med målskytten Leonardo Bonucci.
Italiens förbundskapten Roberto Mancini i en segerkram med målskytten Leonardo Bonucci.Foto: Carl Recine/AP/TT

Från Milano och Turin i norr till Neapel och Bari i söder samlades tusentals italienska supportrar för att titta på EM-finalen – och för att jubla ikapp efter den efterlängtade segern.

– Jag är så glad! Vi är Europamästare, nu ska jag fira hela natten, säger Beatrice Mattioli, som firade i Rom, till nyhetsbyrån Reuters.

Annons

– Helt otroligt, det går inte att vara mer lycklig än så här, det är helt fantastiskt, fyller supportern Stefano Gucci i.

Och hjältarna som tog EM-pokalen till Italien, var inte mindre segerrusiga.

– Vi kan inte riktigt ta in vad det är vi har lyckats med. Vi är så glada för det italienska folket, de förtjänar verkligen det här, säger förbundskapten Roberto Mancini.

"Det här är för alla"

De engelska fotbollssupportrarna har i många år sjungit om att fotbollen ska komma hem igen, hem till England. Sången minskade inte direkt i volym efter semifinalvinsten mot Danmark, och det har inte gått det italienska laget förbi.

– Den kommer till Rom!, kontrade målskytten Leonardo Bonucci direkt efter slutsignalen.

Efter det första vilda firandet på planen och i omklädningsrummet fortsatte han:

– Vi har hört ramsan dag in och dag ut sedan i onsdags. Men tyvärr, fotbollen och pokalen ska faktiskt ta en fin flygtur till Rom så att italienare världen över kan njuta av segern. Det här är för alla, redan från dag ett sade vi att det här är för dem, inte för oss, säger backen, som utsågs till finalens bästa spelare.

Mancinis glädjetårar

Förbundskapten Mancini grät av lycka när guldet säkrades, och när han mötte pressen efteråt sade han sig fortfarande vara i ett chocktillstånd.

– Jag grät här, på den här arenan, för 30 år sedan, efter Europacupfinalen 1992 (när hans Sampdoria förlorade mot Barcelona). Då led jag, nu har vi gjort något fantastiskt, och det var därför jag grät nu också. Det är alla känslorna som kommer när man gör något så här ofattbart och när man ser alla killarna fira och fansen som firar på läktarna, säger Mancini.

Lagets kärlek till folket är besvarad, och de italienska tidningarna domineras naturligtvis av segern.

Tidningarna hyllar laget

Annons

"Italien vi älskar dig så mycket", ropar Gazzetta dello sport ut medan Corriere dello sport helt enkelt konstaterar att Italien är hela Europas campione – mästare.

"Europa är vårt", skriver La Repubblica efter EM-guldet och firar precis som bland annat Corriere della serra med stora bildspel på jublande folkmassor från hela Italien. Den senare tidningen konstaterar att guldet kom 1 366 dagar efter den italienska fotbollens stora flopp: Play off-förlusten mot Sverige i kvalet till VM i Ryssland.

– Vi vet alla var vi började den här resan. Det vi har gjort är något enastående och nu är vi lyckliga. Vi har ett fantastiskt lag och förtjänar det här, säger målvakten Gianluigi Donnarumma till Rai.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons