Ingos samling räddad: "Blir glad"

Sjuhärads boxningsorakel Olof Johansson var den som såg till att samlingen hamnade på Idrottsmuseet.
Sport • Publicerad 19 september 2013
Foto: BjËrn Olsson / SCANPIX

Att den inte skingras är därför extra glädjande för honom.

– Jag blir väldigt glad av att höra det här.

Olof Johansson, bosatt i Istorp är synnerligen välkänd inom Boxningssverige. Inte minst tack vare styrelseuppdrag i boxningsförbundet. Ofta omnämns han som landets främste boxningsexpert. Vad många inte vet är att det var han som låg bakom att Ingemar Johanssons samling kunde ställas ut på Idrottsmuseet.

– Jag och Ingemar var goda vänner och under flera år arbetade jag som intendent på museet. Jag pratade med Ingemar och låg på om att hans saker skulle ställas ut. Efter ett möte sa han till mig och en kollega "okej, ni får som vi vill pojkar" och då var det klart. Men det dröjde några år innan samlingen var på plats. Då hade jag slutat som intendent.

Efter det att Ingemar Johanssons sex barn inte kunde komma överens om hur arvet skulle fördelas riskerade samlingen att splittras och säljas på auktion.

Nu har arvingarna kommit överens och hittat en köpare till samlingen. Därmed blir silvermedaljen från OS i Helsingfors 1952 och världsmästarbältet i tungvikt från 1959 kvar på museet där de visats i tio år.

Att samlingen är räddad glädjer Johansson.

– Väldigt roligt. Jag har jobbat lite med att hitta lösningar också men ligger inte bakom det här.

Varför är det viktigt att hålla samlingen intakt?

– Det är vår störste idrottsman genom tiderna. Med tanke på vilken bra ordning han hade på sina prylar så talar vi faktiskt om en skatt. Att kunna bevara den intakt är viktigt för framtiden. Det hade varit förskräckligt om den hade skingrats ving för våg. Det är ju samlad den har en betydelse.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.