Ingen läggmatch enligt Forsberg

Peter Forsberg förnekar nu påståendena om att han i en kommande dokumentär i SVT skulle ha sagt att Tre Kronor gjorde en läggmatch mot Slovakien i OS 2006.
Sport • Publicerad 21 december 2011
Foto: Håkan Nordström/Scanpix

Forsberg menar att klippet i dokumentären är taget ur sitt sammanhang.

Peter Forsberg uttalande att Tre Kronor skulle ha valt att lägga sig i den sista gruppspelsmatchen mot Slovakien i OS 2006 för att få en lättare motståndare i kvartsfinalen finns med i en dokumentär i SVT som sänds Annandag jul.

På tisdagen gav Forsberg sin syn på saken i ett pressmeddelande, där han förnekar att han skulle ha menat att Sverige gjorde en läggmatch.

"Självklart ger man allt för laget och vi gjorde vårt bästa utifrån våra förutsättningar men givetvis påverkar det mentala ens prestation, det tror jag alla elitidrottare känner igen sig i", säger Forsberg och fortsätter:

"Det här är min personliga åsikt och har inget med de övriga spelarna att göra. Varken förbundskapten, lagkapten eller övriga ledare och spelare runt Tre Kronor pratade om att inte göra sitt bästa i matchen mot Slovakien."

Påståendena har föranlett Internationella ishockeyförbundet (IIHF) att begära en förklaring från Svenska ishockeyförbundet. I och med pressmeddelandet anser Svenska ishockeyförbundets ordförande Christer Englund att ärendet är utagerat.

– För mig är det här en ickefråga nu och jag utgår från att det är så även i IIHF, säger Englund.

– Jag tycker att det är bra att Peter har gjort ett förtydligande vad han egentligen avsåg i intervjun. Han är också tydlig med att det har bara med honom själv att göra. Jag har absolut godtagit hans ursäkt att det var inte var hans mening att skada svensk ishockey.

Redan före den aktuella matchen sade dåvarande förbundskaptenen Bengt-Åke Gustafsson ett uttalande som kunde tolkas som att Sverige var berett att lägga sig. Efter 0–3-förlusten mot Slovakien fick han försvara sig och IIHF hade extra koll på matchen. Det föranledde då inga åtgärder från IIHF.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.