Annons

Hoppet lever för Brynäs – slog HV71

Brynäs behövde vinna för att hålla striden runt kvalstrecket levande. Det gjorde man – efter stor dramatik i slutperioden – och hoppet om att slippa kvala lever i högsta grad i Gävle.
– Superskönt och nu är vi glada men vi har ett jobb kvar att göra, säger Brynäsmålvakten Anders Lindbäck till TT efter lördagens 5–3-seger.
Ishockey • Publicerad 4 mars 2023
Kul kväll för Brynäs supportrar. Hoppet om att slippa kvala sig kvar i SHL lever.
Kul kväll för Brynäs supportrar. Hoppet om att slippa kvala sig kvar i SHL lever.Foto: Staffan Claesson/TT

Brynäs kom till matchen med tre inbördes förluster, en på övertid och två vid ordinarie tid mot HV71, men nu kom segern mot Jönköpingslaget som Brynäs så desperat behövde.

Hemmalaget inledde frenetiskt och gasade inledningsvis ifrån HV71 med kortare och mer intensiva anfall än Brynäs brukar ha:

Annons

– De kör över oss i starten och är helt överlägsna där. Vi är inte med alls och det är det som gör att de vinner i slutet, analyserar HV-forwarden André Peterson efteråt för TT.

Men dramatik blev det ändå.

Nervdaller

För trots att Brynäs fick tidig utdelning och gjorde 1–0 och 2–0 inom loppet av 1.09 i inledningen av den första perioden och dessutom jublade åt 4–1 instyrt av Hannes Björninen redan 7.30 in i mittenperioden så blev det nervdaller i andra halvan av matchen då Nick Shore reducerade till 4–2 i mittenakten och André Peterson reducerade till 4–3 redan 1.09 in i den tredje perioden.

HV-målen höjde stressnivån på läktarna men Brynäsmålvakten Anders Lindbäck, som gjorde comeback efter skada, var lugn:

– Jag försökte bara vara i nuet, fokusera på pucken, inte sväva i väg och tänka en massa för börjar man tänka så blir man oftast en halv sekund för sen i situationerna och då ramlar det oftast in fler mål, säger Lindbäck som fick slita rejält i tredje:

– Alltså visst börjar mycket snurra men jag lyckades ändå hitta fokus och kände att jag kom in mer och bättre i matchen i stället.

Hoppet finns kvar

Att Brynäs utespelare dessutom offrade sig heroiskt och rutinerade spelare som Jacob Blomqvist – som det såg ut vid ett tillfälle – till och med täckte skott med suspen eller som Brynäskaptenen Anton Rödin konstaterade i C More: ”kämpade för våra liv” gjorde att hemmalaget lyckades förhindra fler mål bakåt.

När Hannes Björninen sedan styrde in Anton Rödins skott till 5–3 i tom HV-bur med 58 sekunder kvar av ordinarie speltid och därmed såg till att Brynäs hopp om att slippa kvala lever, brast hela arenan ut i ett kollektivt glädjevrål som till och med överröstade den musikansvarige som sånär spräckte högtalarna.

– Klart jag förstår hur mycket det betyder men äsch, vi försöker bara spela hockey så bra som vi kan och sedan får det bli som det blir. Det är ändå bara hockey, säger Björninen avslappnat efter matchen.

Och faktum är att inget är klart ännu.

Annons

HV71 är trots Brynäs 5–3-seger fortfarande på rätt sida om kvalstrecket medan Brynäs är under detsamma.

Båda lagen står nu på 62 poäng men HV71 har nio måls bättre målskillnad med två omgångar kvar att spela och har således sitt öde i egna händer medan Brynäs får fortsätta jaga med kvalspöket hovrande över Brynäsmålvakten Anders Lindbäck och hans lagkamrater:

– Alla är väl medvetna om den situationen men man kan inte gå runt och tänka på det. Det är vad det är, nästa match är på tisdag och vi får se hur det går då.

Fakta: Återstående matcher för Brynäs och HV71

Brynäs: Timrå (borta), Växjö (hemma)

HV71: Skellefteå (h), Oskarshamn (b)

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons