Höga mål i Troja

GRATTIS! TROJA TILLBAKA I ALLSVENSKAN. Lokaltidningen Smålänningens löpsedel hänger på det gamla kylskåpet i Trojas klubblokal – och påminner om glädjen och den fantastiska aprilkvällen i våras.
Sport • Publicerad 14 september 2008
Daniel Håkansson har spelat sexton säsonger i Troja ? och blir återigen lagets nyckelspelare när laget ska visa att man hör hemma i allsvenskan.
Daniel Håkansson har spelat sexton säsonger i Troja ? och blir återigen lagets nyckelspelare när laget ska visa att man hör hemma i allsvenskan.Foto: Anders Ylander

Oavgjort mot Asplöven på bortaplan innebar att klubben är tillbaka i allsvenskan efter tre mörka år i ettan.

Daniel Håkansson, 34, slår sig ner på en av de slitna platsstolarna. Han ler när han tänker tillbaka.

– Det var helt klart karriärens höjdpunkt. Även om vi var nära att gå upp i elitserien på 90-talet har jag inte varit med om en uppflyttning tidigare, säger forwarden och trotjänaren med 16 A-lagssäsonger i klubben och närmare 600 matcher.

Detta i en värld där spelare byter klubbar nästa lika ofta som klubbor.

– Troja är min moderförening, och jag har aldrig ångrat att jag har stannat kvar. Jag känner att jag fick min betalning förra säsongen.

De som kan sin hockeyhistoria minns krisen i Troja för ett par år sedan. Ekonomin var körd i botten – och till slut åkte laget också ur allsvenskan.

Daniel Håkansson har varit med på hela resan.

– Det var en jättejobbig tid. Laget slogs i spillror och det tog flera år innan vi hade ekonomin under kontroll igen. Varje säsong fick vi slussa in sex sju juniorer för att vi inte hade råd att köpa in dyra spelare.

I sådana svåra tider är det skönt med en blomstrande ungdomsverksamhet att falla tillbaka på.

– Halva årets lag är Troja-produkter och ytterligare tre fyra har gått hockeygymnasiet här. Det har blivit lite av Trojas filosofi. Vårt J20-lag gick nu upp i Elit och både J18 och U16 spelar i landets högsta serier.

Men kommer alla unga att klara allsvenskan?

– Det återstår att se, men jag tror att de kommer att ta chansen att spela på en högre nivå. Vi har sneglat mycket på Borås HC och vad de presterade förra året. De byggde sitt lag med ungefär samma stomme som de hade i ettan och gjorde det riktigt bra. BHC:s resa vill vi i Troja också göra.

Förra året hade BHC en egen produkt i A-laget.

– Då skiljer vi oss åt där.

Fotografen efterlyser en röd Troja-tröja för bilderna på uterinken, ett slagskott från en cirkus som har slagit upp sina tält i Ljungby.

Daniel Håkansson tar täten genom det öde Sunnerbohov, nere i gångarna där bara en städerska och en junior syns till.

Nästa lördag i hemmapremiären mot Mariestad kommer det vara betydligt mer folk.

Hockeyn är stor i Ljungby igen.

– Vi hade 1 200 personer på läktaren i träningsmatchen mot Rögle och intresset är på topp. Vi brukar säga att 1 000 personer blir vi aldrig av med, hur dåligt vi än spelar. Men nu i år hoppas vi på bra tryck här.

Mycket hänger så klart ihop med prestationen.

Troja har gjort en försiktig satsning – allt för att undvika en ny ekonomisk kollaps.

– Vi har inte på något sätt svävat iväg, utan mest plockat några av de bästa division I-spelarna. Typ Skövdes bäste back (Jonatan Bremer) och Tingsryds bäste forward (Mattias Persson).

Klubben har dessutom värvat tjecken David Stritz (från Sundsvall) – och har en transatlant på ingång, men annars är det stommen från division I som ska försöka fortsätta på sin vinnande linje.

Daniel Håkansson vet att han själv måste lyckas för att Troja ska kunna utmana om en sjundeplats som klubben har som uttalad målsättning.

– Jag känner mig otroligt motiverad i alla fall och hoppas att jag kan hålla en lika hög nivå som i kvalet i våras (sex mål på åtta matcher). Men det som talar för oss är våra unga spelare som kommer att växa ju längre säsongen lider.

Tiden talar för Troja. Och på den resan tänker Daniel Håkansson, 34, vara med.

Carl Lind
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.