Annons

Hockeydom överklagas – yrkar på fängelse

En juniorspelare i ishockey friades för grov misshandel efter att ha slagit sönder käken på en motspelare. Nu överklagar åklagaren domen – och yrkar på fängelse.
– Jag menar att tingsrätten har värderat bevisningen på ett felaktigt sätt, säger åklagare Helena Falkerby.
Ishockey • Publicerad 5 april 2023
Falu tingsrätten friade en man i 20-årsåldern från ett åtal om grov misshandel under en ishockeymatch. Nu överklagas domen till hovrätten. Arkivbild.
Falu tingsrätten friade en man i 20-årsåldern från ett åtal om grov misshandel under en ishockeymatch. Nu överklagas domen till hovrätten. Arkivbild.Foto: Erik Mårtensson/TT

Händelsen inträffade under en J20-match i januari 2022. En 19-årig spelare som satt på avbytarbänken skvätte vatten mot en motståndare på isen. Denne svarade med att vände sig om och slå honom i ansiktet med klubban.

Slaget reducerade i käkfrakturer, utslagna tänder och en sprucken läpp, och 19-åringen fick föras akut till sjukhus.

Annons

Motståndaren, som är i 20-årsåldern, polisanmäldes och åtalades senare för grov misshandel. Han hävdade under rättegången att det var ett misstag att slå 19-åringen i ansiktet, och att det egentliga syftet var att träffa vattenflaskan.

"Uppsåtlig handling"

Enligt Falu tingsrätt, som friade mannen, var det heller inte ställt utom rimligt tvivel att han haft för avsikt att slå målsägaren i ansiktet. Fel, anser åklagare Helena Falkerby som överklagat domen till hovrätten.

– Jag menar att tingsrätten har värderat bevisningen på ett felaktigt sätt och att det framgår att den bevisning som presenterades i tingsrätten att det har varit fråga om en uppsåtlig handling, säger hon.

Lagmannen i tingsrätten var skiljaktig med nämndemännen i skuldfrågan och ansåg att mannen skulle dömas för misshandel av normalgraden.

Vill se fängelse

– Utifrån min bild av bevisningen och utifrån den skiljaktiga mening som fanns i domen från tingsrätten så förväntar jag mig en fällande dom i hovrätten.

Till skillnad från lagmannen anser åklagaren att hovrätten ska fälla för grov misshandel, och vill se mannen dömd till fängelse.

– Jag återkommer i hovrätten om det mer exakta påföljdsförslaget, men ska man döma för grov misshandel så är minimistraffet 1,5 års fängelse.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons