Annons

Historiskt resultat i draftlotteriet: "Skandalöst"

Det blev ett historiskt resultat i nattens draftlotteri i NHL.
För första gången sedan de nya reglerna infördes får inget av de lag som missar slutspelet förstavalet.
Ishockey • Publicerad 27 juni 2020
Alexis Lafreniere tippas gå först av alla i årets draft. Arkivbild.
Alexis Lafreniere tippas gå först av alla i årets draft. Arkivbild.Foto: Erik Simander/TT

I natt skedde lotteriet till NHL-draften, det lotteri som bestämmer vilket lag som får välja först i årets draft.

Tidigare har förstavalet helt enkelt gått till det lag som haft sämst resultat, men sedan säsongen 2012/2013 har det hela avgjorts i ett lotteri där de lag som missat slutspelet alla haft en chans att få välja först i kommande draft.

Annons

Men eftersom att detta års slutspel skjutits fram och lagts upp på ett annorlunda sätt, innebär det att bara sju lag missar slutspel.

Inget av de lagen fick förstavalet i draften, och enligt Sportsnet är det första gången som detta sker.

Det är heller inte klart vilket lag som får förstavalet, utan det kommer att avgöras efter play in-rundan i slutspelet då förstavalet lottades till att tillfalla ett av de lag som åker ur i play in-rundan i slutspelet.

Ett andra lotteri kommer att hållas efter play in-rundan och de åtta lag som åker ur slutspelet där kommer alla att ha 12,5 procents chans att få förstavalet.

Flera kritiska röster har höjts efter resultatet i nattens lotteri.

– I kväll skulle det bara ha handlat om de sju lagen som inte är i slutspel. Det är på det viset man ska göra det. Det är lagen som behöver mest hjälp, de bästa spelarna. Det här resultatet är inget annat än en skandalöst, säger Sportsnets expert Brian Burke.

Lotteriet i natt fastslog att Los Angeles Kings kommer att få välja näst först. Efter dem kommer Ottawa Senators att få välja.

18-åriga kanadensaren Alex Lafreniere tippas gå först i årets draft.

NHL hoppas just nu att kunna starta slutspelet i sommar, och lagen befinner sig just nu i "fas två" i återstartsplanen, där träning är tillåten i små grupper.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons