Annons

Historiskt guld till USA:s basketdamer

Det blev som väntat guld även till USA:s basketdamer i OS. Det sjunde i rad.
Hemmanationen Japan besegrades med 90–75.
Basket • Publicerad 8 augusti 2021
USA:s Brittney Griner dominerade under korgen i OS-finalen i damerna basket.
USA:s Brittney Griner dominerade under korgen i OS-finalen i damerna basket.Foto: Eric Gay/AP/TT

USA dominerade från start och japanskorna hade aldrig någon riktig chans att vinna – även om de bitvis satte ordentlig press på de regerande mästarna. Men japanskorna verkade inte alltför deppiga över förlusten, silvret är Japans första OS-medalj i basket – både på dam- och herrsidan.

Guldet är ett historiskt sådant då USA:s damer nu har tagit hem OS-turneringen sju gånger i rad och är obesegrade i OS-sammanhang i lika många spel. Två spelare, Sue Bird och Diana Taurasi, blir även OS-mästare för femte gången i rad, mer än någon annan kvinnlig lagidrottare tidigare.

Annons

USA:s 2,06 meter långa Brittney Griner briljerade under korgen och blev bäste poänggörare med 30 poäng.

Sedan dambasketen inkluderades i OS 1976 har USA vunnit nio gånger. I Moskva 1980 ställde man inte upp, en gång har man tagit silver och en gång brons. Totalt har man bara förlorat tre matcher i OS-sammanhang.

På lördagen vann USA:s herrlag OS-guld i basketen, det fjärde i rad för deras del.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons