Annons

Hinner slalomtrenden vända före OS?

En fjärde, en sjätte och en sjunde plats – det är vad det alpina damlandslaget haft att glädja sig åt i slalom i vinter.
Sport • Publicerad 11 januari 2010
Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

– Det har inte gått som vi tänkt oss. Men alla åker bra skidor, så det är inte där det sitter, säger förbundskaptenen Ulf Emilsson.

Bara två slalomtävlingar återstår, i världscupen, före OS. På tisdagskvällen tävlar tjejerna i Flachau, Österrike, och sedan bär det av till Maribor i Slovenien för storslalom och slalom i helgen.

Annons

Anja Pärsons fjärdeplats i Åre är landslagets bästa slalomplacering i vinter. Sedan har Maria Pietilä Holmner varit sexa och sjua som bäst.

Emilsson säger att det inte gått som man hoppats, men samtidigt känner han ingen oro trots att OS i Vancouver närmar sig med stormsteg.

– Skidåkningen finns där. Jag tror att man först måste skapa en bas, en trygghet, i femte-, sjätte-, sjundeplatser innan man vågar satsa. Maria, som är på väg mot sin allra bästa säsong, och Anja kan våga satsa.

Therese Borssén och Frida Hansdotter har haft det tyngre i år. Borssén hade en mindre lyckad säsong i fjol och har ännu inte hittat tillbaka till den jämnhet hon tidigare haft.

– Men hon vände en trend i Zagreb, säger Emilsson om tiondeplatsen i den senaste tävlingen, hennes bästa placering sedan tredjeplatsen i Åre i fjol.

– Man måste bygga från någonting – vara fri i tanken.

Hansdotter fick sitt stora genombrott i fjol med en andraplats och tre sjätteplatser i slalom. I år har hon som bäst varit elva.

– Hon har inte riktigt tagit vid från förra säsongen, som vi trott att hon skulle göra. Hon har i tävlingarna inte fått skidåkningen att stämma lika bra som på träning.

Alla fyra slalomåkarna är klara för OS i Vancouver.

– Det är jätteskönt. Därför kan vi köra på enligt vår plan. Och vi tänker inte vika från den, vi visar tjejerna att vi känner förtroende för dem genom att hålla fast vid planen.

Annons

Efter slalomtävlingen i Maribor kommer Borssén och Hansdotter att åka några Europacuptävlingar och FIS-tävlingar i väntan på OS.

– De måste få tävla, menar Emilsson.

Det är också en chans för dem att skaffa sig självförtroende – om de inte fått det i veckans världscuptävlingar.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons