Annons

Hiljemark tvingas till akut operation

Vid lunchtid i går satte sig Hiljemark på flyget som tog honom från Holland till Göteborg.
Sport • Publicerad 24 september 2014
Foto: BJ÷RN LINDGREN / TT

Under eftermiddagen besökte ex-elfsborgaren sedan landslagsläkaren Leif Swärd – och en operationstid bokades in. På fredag morgonen görs ingreppet, och sedan väntar ungefär tre månaders bortavaro från fotbollsspel.

– Det var akut läge. Smärtan var outhärdlig och beslutet om operation togs omgående. Nu när det är bestämt försöker jag tänka positivt och siktar på att komma tillbaka starkare och bättre efter rehabiliteringen.

Annons

22-åringen, som lämnade Elfsborg för PSV Eindhoven efter SM-guldet 2012, har länge hämmats av problem med båda höfterna. Anledningen är påväxter på höftkulorna, vilket påverkar mittfältarens rörlighet.

– Jag har vetat om det länge. Egentligen har jag känt av det sedan jag började i Elfsborgs A-lag. Min rörlighet i höftpartiet har varit dålig jämfört med hur det ska se ut, men smärtan har inte stoppat mig. Då väntar man med operation, men nu gick det inte längre. Sedan är det en ny situation för mig att vara borta en längre tid från fotbollsträningen. Jag har bara varit borta någon vecka förut. Jag försöker vara positiv.

Tre månaders rehabilitering efter operationen innebär att Hiljemark är tillbaka kring årsskiftet om allt går som det ska. Därmed är han inte tillgänglig för de tre EM-kvalmatcher som Sverige spelar under hösten, eller det avgörande playoff-mötet med Frankrike i U21-landslaget.

Hiljemarks PSV Eindhoven leder också holländska ligan efter sex omgångar och inledde gruppspelet i Europa League med seger mot portugisiska Estoril. Nu tvingas Gislavedssonen se allt från sidan.

– Det är en rolig höst jag missar. Dels playoff med U21-landslaget men framförallt var jag 100 procent inställd på att ta en plats i EM-kvaltruppen. Nu får jag skjuta lite på det målet, men jag ska tillbaka.

Kanske till och med som en bättre fotbollsspelare. Ingen vet egentligen hur höftproblemen hämmat Hiljemark under de senaste åren.

– Det är svårt att säga, men det är klart att rörlighet i höfterna är viktigt när man spelar fotboll. Nu har det ju gått bra för mig ändå, men vem vet? Kanske, eller förmodligen kommer jag att tjäna på det här. Inte minst genom att slippa smärtan.

Victor Fridén
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons