Hilding håller i alla roller

Efter en framgångsrik tävlingssommar klär Jan Hilding sig i en helt ny roll: Tävlingsledare vid Hestras elittävling.
Sport • Publicerad 19 augusti 2008
I NY POSITION. Jan Hilding debuterade som tävlingsledare på Hestras elittävling med cirka 1 200 deltagare.
I NY POSITION. Jan Hilding debuterade som tävlingsledare på Hestras elittävling med cirka 1 200 deltagare.Foto: Stig Wallerman

ORIENTERING BORÅS.

– Jag var nyfiken på något som jag inte prövat förut, säger Jan.

Jan Hilding poängterar gärna orienteringens karaktär som en i huvudsak ideell idrott. I en sådan sport är det nödvändigt för dess fortlevnad och utveckling att de aktiva löparna också engagerar sig i arrangemang och organisation.

Det betyder att även elitlöparna finns med i olika roller när det gäller att dra runt ett så pass tungt arrangemang som en orienteringstävling.

– Samtidigt är det utvecklande för mig också att arbeta som tävlingsledare, menar Jan.

Betalar tillbaka

Det är dessutom ett medvetet sätt för honom att betala tillbaka till den klubb som satsat på hans karriär som tävlingslöpare. Främst då under hans elitsatsning på 90-talet, när Hestra satsade resurser på hans utveckling som löpare.

– Och jag känner att klubben fortfarande satsar på mig som löpare, säger Jan.

Hunnen till de 40 åren är han fortfarande slagkraftig bland seniorerna, och rankas bland de 200 bästa i landet. Han har placerat sig i seniorklass vid ett antal tillfällen under året – men en höjdpunkt var årets femdagars, där han tävlade i sin ”riktiga” klass H40.

– Jag hade som mål att ta en etappseger eller vara bland de tre bästa totalt, berättar Jan.

Det målet nådde han med viss råge. Sträcktiderna visar att Jan var i ledningen ett par kilometer före mål på alla fyra de långa etapperna.

Sen sprack koncentrationen och det blev ”bara” en etappseger.

Totalt blev han tvåa, bara gamle världsmästaren Allan Mogensen från Danmark var före Jan under målskynket på sista dagens jaktstart.

Men den senaste tiden har fokus legat på klubbens egen tävling, som avgjordes igår med Elfsborgsstugan som centrum, och den roll som Jan tagit på sig där. Rollen som tävlingsledare är ett tidskrävande ansvar.

Flera engagerade

– En arbetsvecka går det lätt åt. Men det är långt ifrån lika tidskrävande som att vara banläggare, påpekar Jan.

– Jag är dessutom omgiven av funktionärer som kan sitt jobb. Jag detaljstyr inte, utan kollar bara att allt är lugnt.

Han påpekar gärna att flera av klubbens elitseniorer varit engagerade i tävlingen. Till exempel Rickard Holmqvist, som ansvarat för sekretariatet.

– De som hamnar i orienteringen har oftast samma värderingar när det gäller ideellt arbete, säger Jan.

Det han känt som mest grannlaga i sin uppgift som tävlingsledare har varit kontakterna med markägare och jakträttsinnehavare. Där är orienteringen förstås beroende av goda relationer.

– Och det roligaste har varit att det betytt nya utmaningar; att jag lärt mig något nytt.

Stig Wallerman
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.