Henrikson: Klimatet har tagit ett brottartag om vinteridrotten

Sport Artikeln publicerades
Borås skidstadion i torsdags.
Foto: Jan Pettersson
Borås skidstadion i torsdags.

När Hanna Falk i en Instagrampost skrev Kämpa vintern! formulerade hon vad många av oss känner.

Klimatet har tagit ett brottartag om vinteridrotten och man kan bara hoppas att den bryter sig loss.

Det har varit en dyster start på säsongen för oss vintersportälskare om man bortser från Linn Svahns genombrott och ulricehamnaren Marcus Johanssons topprestationer i långloppskuppen. Förra årets stora svenska sensation Frida Karlsson stoppades från allt tävlande efter en rutinmässig hälsokontroll i december och skakade nytt liv i viktdebatten inom längdskidåkningen, Stina Nilsson tvingades bryta Tour de Ski efter en ny skada (skuldran) och på det lokala planet har UIF:s båda landslagsåkare Viktor Thorn och Hanna Falk efter långdragna ryggproblem fått diskproteser inopererade.

Men det finns det som är värre. Hanna Falk har tillbringat en hel del tid i Ulricehamn och postade förra veckan ett inlägg på Instagram, där hon skrev att hon var glad över att vara på snö efter månader av rehab inomhus och att hon njöt av varje sekund av skidåkningen – på det en kilometer långa spåret på Lassalyckan: ”Det blir vad man gör det till och jag har fått ihop riktigt bra träningsdagar här hemma.”

Den ena Sjuhäradstävlingen efter den andra har knuffats framåt på grund av blidvädret. Det spelar ingen roll hur många snökanoner man har investerat i runt om i bygden, när det inte är tillräckligt kallt. Det räcker att titta ut genom fönstret för att förstå att det här är en extremvinter och inte på något bra sätt.

Om tant ska var lite personlig så minns jag vintrarna på sjuttio- och åttiotalen när jag tävlade utförsåkning med Elfsborgs alpina klubb. Då var det både kallare och vitare trots brist på konstnö. Vinter var en årstid som på riktigt skilde sig från hösten.

Men sedan dess har temperaturen sakta stigit och konsekvenserna har blivit skrämmande tydliga i världscupsändningarna både i längdskidor och skidskytte.

När boråsaren Jesper Nelin blixtrade till med en 16:e-plats i sprint och en sjundeplats i masstart i Oberhof förra helgen återkom kommentatorerna gång efter gång till klimatet. Inte för att det behövdes – de sorgliga tv-bilderna talade sitt tydliga språk. Vita strängar genom bruna landskap har blivit allt vanligare i sändningarna och det ger internationella skidförbundet FIS skrämselhicka. Det är allt annat än bra reklam.

Vi har nått mitten av januari och det är ännu ett par månader kvar av säsongen. Det kan vända, och om kylan slår till jobbar snökanonerna snabbt.

Men orostaggen och obehaget har slagit rot i hjärtat den här icke-vintern och jag lovar er att vi återkommer till ämnet på BT-sporten inom kort. Då med mer klimatkunskap bakom pennan.

Till dess: Kämpa vintern!

På gång

Fotbollsdags

BT-TV: Lördag 18/1 12.30 spelar Norrby årets första träningsmatch mot Assyriska IK. BT sänder live från Rydahallen med Ismet Tursic som kommentator.

Elfsborgs träningsläger: Laget åker till Florida redan på måndag. BT:s reporter Li Edqvist ansluter en vecka senare och kommer att vara på plats för träningsmatcherna mot Nashville (30/1) och Atlanta (1/2).

Det kommer mer: vi planerar att sända flera träningsmatcher med elitlagen, men allt är inte spikat än. Vi diskuterar även en upptaktsträff och en ny webbsatsning. Håll ögonen öppna!

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.