Helsingborg bröt måltorkan och vände matchen

Då kom Helsingborgs första mål i allsvenskan 2020.
Laget vände ett 0–2-underläge och tog med sig en poäng från mötet med mästarna Djurgården.
Fotboll • Publicerad 6 juli 2020
Max Svensson gjorde Helsingborgs första mål i allsvenskan 2020.
Max Svensson gjorde Helsingborgs första mål i allsvenskan 2020.Foto: Erik Simander/TT

Djurgården som behövde bevisa att man är ett lag att räkna med mot ett Helsingborg som inte bara jagade sin första seger utan också sitt första mål. Det var ett viktigt möte redan på förhand som utspelade sig på Tele2 arena. Dessutom var jumbon rejält skadedrabbad. Man saknade bland annat Casper Widell och målvakten Ander Lindegaard.

Eftersom Kalle Joelsson, som vanligtvis är andremålvakt, är knäskadad betydde det att Alexander Nilsson fick göra allsvensk debut.

Nilsson stod i cupmatchen mot Oskarshamn i höstas men i allsvenskan har han hittills bara suttit på bänken.

– Jag fick reda på att jag skulle stå bara 30 minuter innan vi skulle åka. Det var mycket i huvudet men från första ögonblicket var det bara att tänka att jag skulle göra det bästa jag kunde, säger Alexander Nilsson efter matchen.

Och redan i den nionde minuten fick Nilsson kapitulera. Efter lite slarv i Helsingborgsförsvaret kunde Emir Kujovic få tag på bollen långt in i straffområdet och skicka fram den till Kalle Holmberg som satte 1–0.

Utökade på straff

Trots ett antal lägen för Helsingborg att kvittera var det Djurgården som utökade sin ledning. När Ravy Tsouka i den 22:a minuten orsakade en hands i straffområdet blev Alexander Nilssons debut ännu tuffare. Nilsson gick rätt men det var inte mycket han kunde göra åt Fredrik Ulvestads straff som gick i mål.

– Det var tungt. Vi kände i början att vi gjorde det bra, att vi var med i matchen men så kommer två onödiga mål, säger Max Svensson efter matchen.

Kort därefter tvingades gästerna till ett byte när Alhaji Gero skadades och in kom Anthoney van den Hurk.

Ett lyckosamt byte skulle det visa sig.

Inhopparen var en av dem som såg till att få slut på gästernas måltorka. Anthoney van den Hurk skickade fram bollen till Max Svensson som kunde placera in bollen bakom Per Kristian Bråtveit. Och helt plötsligt fanns det liv i matchen.

– Det var skönt, såklart. Att det lossnade och att det var stolpe in och inte stolpe ut som det har varit för oss, säger målskytten Max Svensson.

Livsviktig poäng

Men innan man gick till pausvila skulle debutanten Alexander Nilsson pressas ytterligare. Djurgården fick, på tilläggstid, en frispark precis utanför Helsingborgs straffområde. Men Alexander Nilssons lyckades med fingertopparna stöta bort bollen och hålla kvar Helsingborg i matchen.

Efter en något lugnare inledning på andra halvlek fick Helsingborg ett anfall som såg ut att vara över när Alex Timossi Andersson skickade bollen hemåt mot Armin Gigovic som drog på ett skott som hittade in till 2–2, vilket också blev slutresultatet.

Helsingborg bröt måltorkan, vände och tog en livsviktig poäng mot mästarna.

– Alla poäng är viktiga med tanke på var vi befinner oss, speciellt när det är borta mot Djurgården. Det är starkt att vi reser oss, säger Max Svensson.