Hasse Hansson till Norge

Tränarveteranen Hasse Hansson, 60, lämnar Sjuhäradshockeyn och flyttar till Norge.
Uppdraget: rädda Rosenborg IHK kvar i elitserien.
Sport • Publicerad 15 januari 2013
Foto: Vikarier-Bengt Lagerstedt

– Inget är påskrivet, men tanken är att jag ska börja på onsdag, säger Hansson.

Sedan den tidigare arbetsgivaren Ulricehamns IF valde att avbryta samarbetet i höstas har Hasse Hansson under vintern hjälpt till att coacha Borås Hockeys A-pojklag.

– Jag opererade höften i september och då var det ett lagom sätt att hålla kvar kontakten med hockeyn. Men så ringde de från Norge för några dagar sedan och självklart kändes det intressant.

Två gånger tidigare i karriären har Hansson haft Trondheim som arbetsplats – två gånger med lyckat resultat. Under två och en halv säsong 2001-2003 förde han dåvarande Trondheims IK till topp fyra inom norsk hockey och våren 2005 räddade han, genom ett kortare inhopp, kvar samma förening från nedflyttning.

– Klubben gick i konkurs under 2008 och stadens andralag, Rosenborg, tog över. Nu är det kvar en del folk från tiden i TIK, eller Trondheims IK, och det är kul att de kommer ihåg mig.

Rosenborg IHK hade inför den här säsongen den självklara målsättningen att ta sig till slutspel – men som nedflyttningshotade väljer klubben nu att sparka tränaren Barry Martinelli och plocka in Hansson.

– Vad jag har förstått har det varit turbulent en tid där uppe, samtidigt som resultaten inte har varit tillräckligt bra. Nu är det min uppgift att hålla laget kvar, skulle vi sedan kunna knipa den åttonde och sista slutspelsplatsen är det en bonus.

Hur ser du på uppgiften?

– Inspirerande, även om det är kort om tid. Jag gör första träningen på onsdag och första matchen är redan på torsdag. Det blir till att organisera upp laget, framför allt försvarsmässigt. Laget släpper mer än fyra mål i snitt och har inga bra siffror i boxplay. Dessutom är det elitseriens mest utvisade, så nog finns det saker att förbättra.

Känner du till något om laget?

– Ilya Dubkov, Inge Stokvik och Thomas Wiig har jag haft tidigare, annars är det ett ungt och nytt lag. Men nu handlar det om organisation och hårt arbete, så får vi se om det räcker.

Hanssons tilltänkta kontrakt sträcker sig våren ut.

David Axelsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.