Annons

Här tillåts publik – trots pandemin

Svenska fotbollsmatcher spelas utan publik.
Men flera länder har redan börjat tillåta åskådare på läktaren.
Så här hanterar olika länder publikfrågan just nu.
Sport • Publicerad 3 juli 2020
Så här såg det ut när Partizan Belgrad och Röda Stjärnan möttes i semifinal i den serbiska cupen den 10 juni med 16|000 supportrar på läktaren. Arkivbild.
Så här såg det ut när Partizan Belgrad och Röda Stjärnan möttes i semifinal i den serbiska cupen den 10 juni med 16|000 supportrar på läktaren. Arkivbild.Foto: Darko Vojinovic/AP/TT

Herrallsvenskan i fotboll drog i gång den 14 juni och den 27 juni var det dags för damallsvenskan. Men även om bollen sparkas på olika arenor runt om i Sverige sker det inför tomma läktare.

Och när publik eventuellt får se matcherna på plats är i dagsläget oklart.

Annons

Precis som att arbetet med pandemin har skilt länderna åt är det olika direktiv som gäller för sport världen över. På vissa håll har publik redan släppts in till olika evenemang.

Så här ser det ut i några av länderna:

Danmark

I veckan meddelade danska regeringen att man sänker avståndskravet till en meter. Det öppnar för att kunna ta in tusentals åskådare på idrottsarenorna. Sedan den 8 juni har de danska fotbollsklubbarna kunnat ha 500 åskådare, men i fortsättningen ska det kunna bli betydligt fler.

Man delar upp sittplatserna i olika sektioner och alla som köper biljett ska lämna kontaktuppgifter för att kunna underlätta eventuell smittspårning.

På Parken i Köpenhamn planerar man att dela in arenan i 21 sektioner och ta in 10 500 åskådare.

USA

Indycar har meddelat att de är redo att ta emot åskådare till loppen 17–18 juli i Iowa. Enligt uppgifter kommer det att handla om publik på 5 000–6 000 personer.

Vid ett Nascar-race i Talladega, Alabama, fick 5 000 åskådare se tävlingen på plats och vid det årliga allstar-loppet den 15 juli är det tänkt att 30 000 personer ska få komma in på arenan.

Däremot kommer basketligan NBA spelas utan publik när ligan återupptas den 30 juli. Även PGA-touren i golf spelas utan publik.

Annons

Serbien och Kroatien

Tennisens världsetta Novak Djokovic arrangerade en turnering med matcher i Serbien och Kroatien – Adria Summer Tour, som bestod av flertalet uppvisningsmatcher – som spelades inför tusentals åskådare.

Kort efter matcherna berättade Djokovic att han, liksom flera andra av spelarna, testats positivt för coronaviruset.

I Serbien tillåts också ett begränsat antal åskådare på fotbollsarenorna. När mästarna Röda stjärnan spelade sin sista match i ligan den 20 juni fanns drygt 18 000 åskådare på läktaren.

Frankrike

Fotbollsarenorna öppnas upp för publik den 11 juli. Maximalt 5 000 personer kommer att få se matcherna på plats. Det betyder supportrar på läktarna både under herrarnas cupfinal mellan Paris Saint-Germain och St Etienne, liksom under försäsongsmatcherna. Hur det ser ut när nästa säsong startar – herrarna drar i gång i augusti och damerna i början av september enligt den nuvarande planeringen – återstår att se.

Man hoppas också på publik när Franska mästerskapen i tennis avgörs i september. Tanken är att omkring 20 000 åskådare ska kunna vara på plats under inledningen av turneringen och sedan runt 10 000 på finaldagen enligt Reuters.

Sydkorea

Sydkoreanska basebolligan var bland de första större idrottsserierna att starta efter coronapausen. Nu kommer man sakta att låta publiken återvända till arenorna. Åskådarna kommer behöva sitta med minst en tom stol mellan varandra och ha munskydd på sig. Åskådare som kommer till arenan med feber kommer att avvisas. Det kommer att vara förbjudet att äta och att dricka alkohol samt att sjunga, köra hejarramsor och dansa, det skriver nyhetsbyrån AFP.

Taiwan

Annons

Idrotten har pågått under pandemin – dock utan publik. Men det har funnits undantag, bland annat har åskådare släppts in på basebollarenorna. Max 1 000 personer har tillåtits. Alla har haft personliga biljetter, burit munskydd och febertestats.

Vietnam

Med publik och utan social distansering – så spelas fotbollen i Vietnam. Visserligen tog landets högstaliga ett uppehåll under början av pandemin men när bollen var i rullning igen var det med folkfyllda läktare. Bland annat hade Nam Dinhs hemmamöte med Viettel den 5 juni nästan 30 000 på plats.

Brasilien…

Trots att Brasilien fortfarande drabbas hårt av coronaviruset, landet har näst högst dödstal i världen, är delar av fotbollen i gång. Campeonato Carioca, distriktsmästerskapet för fotboll i delstaten Rio de Janeiro, spelas trots protester från spelare och klubbar. Från den 10 juli välkomnas dessutom publiken tillbaka till arenorna. Kravet är att åskådarna ska hålla ett avstånd på fyra meter till varandra, enligt AFP.

Ungern

Även i Ungern tillåts publik. När årets mästarlag i fotboll Ferencvaros spelade säsongens sista match, på hemmaplan den 28 juni, fanns nästan 12 000 personer på läktaren. Drygt 9 000 åskådare fanns på plats när det klassiska laget Debrecen i lördags spelade oavgjort mot Paks och därmed föll ur den ungerska högstaligan. Ett rejält nederlag för laget som vann ligan så sent som 2014. Efteråt tog sig flera supportrar in på planen och slet av spelarna deras tröjor i besvikelse.

Ryssland

I Ryssland tillåts publik på fotbollsmatcher trots att landet är ett av de länder som drabbats allra hårdast av coronaviruset. Klubbarna tillåts släppa in åskådare motsvarande tio procent av arenans kapacitet, enligt SVT. I derbyt mellan CSKA Moskva och Spartak Moskva fanns drygt 2 600 supportrar på läktaren,

Japan

Annons

Från och med den 10 juli tillåts upp till 5 000 personer på läktarna när det vankas fotboll och baseboll i Japan. Klubbarna får ta in 50 procent av arenans kapacitet eller 5 000. Man tar det antalet som ger minst antal besökare, det skriver nyhetsbyrån AFP. Supportrarna kommer behöva ha munskydd och uppmanas att tvätta sina händer ofta. Att skrika och ropa hejarramsor bör också undvikas.

Bulgarien

Det blev en stökig cupfinal i den bulgariska fotbollen häromdagen när CSKA Sofia mötte Lokomotiv Plovdiv. Matchen spelades inför 12 000 personer – bland annat landets hälsominister – och publiken tycktes inte ta någon större hänsyn till rådande restriktioner. Många höll varken avstånd eller bar munskydd och i den andra halvleken tvingades domaren dessutom avbryta matchen under en period sedan det tänts bengaler och kastats in rökbomber. Efteråt fick ligan och CSKA Sofia böta för händelserna.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons