Här är Sveriges EM-vapen: "Kan få världens bästa"
Visserligen är det EM som snart drar i gång för svensk del. Men för Janne Andersson är det inte bra nog att vara bäst i Europa — han siktar högre än så och har som mål att vara bäst i världen.
Och då tänker förbundskaptenen på en speciell detalj, som i sin tur ska leda till framgång i EM.
Det handlar om landslagets "x-factor" – Andersson uttalar ordet med en förstärkt amerikansk accent – som i grunden är lagets sammanhållning.
– Mitt mål med det här mästerskapet är att vi ska vara världsmästare i sammanhållning. Hur man mäter det, det har jag ingen aning om men det är en viktig del.
”Att göra lagkamrater bättre”
Arbetet med att skapa en trivsam, kreativ och kravfylld miljö är visserligen inget nytt för Blågult. Det nämns ofta som en av delarna bakom VM-succén i Ryssland 2018.
Daniel Ekvall, landslagets och IFK Norrköpings idrottspsykologiske rådgivare, skrattar gott när han hör talas om Janne Anderssons prat om "x-factor", och är själv snabbt i gång med att förklara vikten av lagsammanhållning och gruppdynamik.
– Ända sedan Janne började 2016 och jag fick förmånen att vara med så har vi jobbat på ett tema som vi kallar ”att göra lagkamrater bättre”, säger han. Det handlar inte bara om positivt kroppsspråk utan även om att vara en förebild i gruppen och få med sig andra, rätta till om någon gör fel, hjälpa varandra, skapa både trivsel och prestation.
– Det är såna bitar vi jobbar med och som förhoppningsvis gör att vi kan få världens bästa sammanhållning. Det är det fina med fotboll att ett plus ett kan bli tre.
Gemensamt max
TT: Hur menar du då?
– Jag kan prestera på max, du kan prestera på max och om vi också har ett bra samarbete, lärt känna varandra – då kan vi få ut mer gemensamt än våra individuella max. Det blir kanske lite flummigt men det finns grejer i samarbete, relationer och kommunikation som också är viktigt i ett lags prestation, säger Ekvall.
TT: Hur mäter ni det här?
– Spelarnas egna upplevelse blir viktigt, hur de värderar det hela och förhoppningsvis blir det en bidragande orsak till prestationer i matcher... Men sedan är det svårt att mäta.
TT: Vilken är din roll?
– Att jobba med att bygga upp hopp och positiva förväntningar, diskutera styrkor, hur vi vill spela men inte vara rädd för att diskutera vad som kan bli jobbigt under ett EM; vilka utmaningar kan dyka upp och hur kan vi som grupp hantera de faktorerna?
Utmaningar
TT: Vad finns det för utmaningar?
– Att vara tillsammans en lång tid kan vara en utmaning, risken finns att man förlorar första matchen och hur hanterar man det då in i match två, resor… det kan vara olika.
TT: Och nu även coronapandemin, med livet i virussäker bubbla.
– Ja, det är en utmaning om man jämför med VM i Ryssland, där spelarna kunde gå på strandpromenad och ta en kaffe. Det är viktigt att vi internt hittar aktiviteter att göra i vår bubbla.
Fakta: Sveriges gruppspelsmatcher
Spanien i Sevilla på måndag. Avspark klockan 21.00.
Slovakien i S:t Petersburg på fredag. Avspark klockan 15.00.
Polen i S:t Petersburg den 23 juni. Avspark klockan 18.00.