Annons

Hansson: Tuffare kamp om spel i Europa League

Malmö FF flyter ifrån i toppen – och medaljkampen hårdnar.
Sport • Publicerad 22 september 2014
Foto: Patric SËderstrËm / TT

Efter 1–0-förlust mot Mjällby AIF får IF Elfsborg nya konkurrenter om andra- och tredjeplatsen.

Nu är Blåvitt bara en poäng bakom och BK Häcken två. Ambitionen har de gemensamt med Elfsborg: Att fixa en av två tillgängliga biljetter till Europa League.

Annons

Att döma av helgens matcher har Göteborgs-klubbarna skaffat ett mentalt försprång. Men sånt förändras som bekant varje vecka i den svängiga allsvenskan.

Matchen på Strandvallen i Hällevik fick en olycklig inledning för Elfsborg. Med det ordinarie mittbacksparet Sebastian Holmén–Jon Jönsson borta dröjde det en halvlek innan ersättarna Daniel Mobaeck–Anton Lans hittat rätt positioner.

Så dags hade David Löfquist undvikit en usel offsidefälla och gjort 1–0. Därtill skapade Mjällby ytterligare lägen som kunde/borde givit en tremålsledning.

Elfsborg mötte ett välorganiserat försvar och fick till ett enda avslut på mål under 45 minuter. Inte blev det mycket bättre under starten på andra halvleken.

Förändringen kom först sedan Janne Mian och Klas Ingesson insett att det var en sådan hopplös dag.

Cheferna skickade in tre avbytare, beordrade ”full fart framåt” och skapade med det hårt tryck.

Inte bara det. Desperat-fotbollen ledde till fem goda möjligheter. 40-årige Mattias Asper stod i vägen för allt, utom inhoppande Holméns jätteskott i ribban.

Så visst kunde det blivit poäng, men i så fall knappast en välförtjänt. Mjällby var laget med största hungern, mesta löpviljan, bästa metoderna.

Sedan den gamle Elfsborgs-ikonen Anders Linderoth ryckte in som tränare har dödsdömda Mjällby fått nytt liv. Sju poäng på de tre senaste matcherna för upp laget över nedflyttningsstrecket.

Stor orsak till är också Christian ”Chippen” Wilhelmsson, 34. Det hemlånade utlandsproffset visar vad han själv kan och fyller dessutom sin omgivning med självförtroende.

Annons

Elfsborg är inne i en motig period med oroväckande passningsspel och anfallsfotboll. Det räcker att studera senaste periodens resultat.

På fyra tävlingsmatcher är totala målskörden ett. Det gjorde Viktor Prodell i minut 87 mot nykomlingen Falkenbergs FF.

Den gula offensiven har oftast Johan Larsson som vassaste vapen. Och han är högerback. Det säger mycket om Larssons styrka, men ännu mer om lagets brister.

Jag har påtalat det flera gånger och gör det på nytt. Utan djupledslöpare är det jobbigt att ta en allsvensk topplats.

De senaste förvärven Mikkel Beckmann och Viktor Prodell har tveklöst vissa kvaliteter. Men inte slår de ut sina försvarare med vare sig snabblöpningar eller dribblingar.

Simon Hedlund är en talang som springer ifrån de flesta. Dessvärre kan han (ännu) inte värdera när han ska utmana och hur han ska löpa. Under en period var Markus Rohdén just den offervillige djuplöparen som drog iväg och isär motståndarnas backlinje. Nu tycks inte heller han lika intresserad av att ge sig iväg.

Mian och Ingesson har ett par dagar att fundera på saken.

Jan Hansson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons