Annons

Hamrén klar som förbundskapten

Ett nytt försök lyckades. På onsdagskvällen blev det klart – Erik Hamrén tar över som svensk förbundskapten i fotboll.
Sport • Publicerad 4 november 2009
Foto: Gorm Kallestad/Scanpix

Fram till augusti nästa år ska han både leda landslaget och sin nuvarande klubb Rosenborg.

Erik Hamrén blir ny förbundskapten för fotbollslandslaget med omedelbar verkan – men han stannar även som klubbtränare för Rosenborgs BK fram till 31 augusti 2010.

Annons

Det blev kompromisslösningen när Svenska fotbollförbundet (SvFF) och Rosenborg satt sig vid förhandlingsbordet igen.

– Det är en optimal dröm for mig att få vara med på båda de här sakerna, säger Erik Hamrén på en hastigt tillkallad presskonferens i Trondheim, uppger Trondheimstidningen Adresseavisen på nätet.

SvFF träffade Rosenborg i fredags, men då strandade förhandlingarna. Den norska mästarklubben hade dessförinnan visat sitt ogillande över att det svenska förbundet vänt sig till Hamrén utan att kontakta klubben först.

På lördagen förklarade Hamrén vid en presskonferens att han ändå hoppades på en lösning.

Tränare och förbundskapten

Efter nya förhandlingar är parterna nu eniga. Hamréns arbete med landslaget begränsas fram till den 31 augusti enbart till landskamperna. Han kommer att stanna som tränare för Rosenborg fram till dess, då han på heltid blir förbundskapten med sikte på VM i Brasilien 2014.

– Att vara förbundskapten för sitt land är och har varit en stor dröm för mig, och jag är mycket tacksam för att Rosenborg ger mig denna möjligheten. Samtidigt glädjer jag mig åt att få jobba med Skandinaviens bästa lag även 2010, säger Hamrén.

SvFF-ordföranden Lars-Åke Lagrell var påtagligt nöjd när TT nådde honom i mobilen då han var på Uefa-uppdrag i Rom på onsdagskvällen.

– Jag känner mig otroligt tillfredsställd med den här utvecklingen. Vi har kollat upp väldigt många, men Erik är den första vi har tillfrågat och det har ju suttit hårt åt.

TT: Varför ville ni ha Hamrén?

Annons

– Hans resultat talar väl för sig själv. Han gjorde bra ifrån sig i både AIK och Örgryte i Sverige, han är allmänt både omtyckt och respekterad i den svenska fotbollen, han blev sedan dansk mästare med Ålborg. Han blev nyss norsk mästare med Rosenborg och han är inte heller lastgammal, vilket gör att vi har hittat en lösning som lovar gott för inte bara ett år utan för de närmaste åren.

Hemlig summa

Rosenborgs styrelseordförande Terje Svendsen om uppgörelsen:

– Vi ville primärt förlänga kontraktet med Erik Hamrén, men kom överens om en kompensation för att han lämnar oss innan kontraktstiden har gått ut, säger Svendsen, utan att vilja gå in på hur mycket Rosenborg fick betalt av Svenska fotbollförbundet.

– Vi har förhandlat med både det svenska förbundet och Erik i dag, och blev eniga om den här lösningen, säger Svendsen.

Lagrell ser inget problem med dubbleringen.

– Det kommer att fungera bra av två skäl. Det ena är att vi inte har några tävlingsmatcher under våren och när vi kommer in i perioden med tävlingsmatcher är Erik enbart i Sverige. Det andra är att Erik så gärna ville bli förbundskapten, det får man aldrig underskatta.

Avtalet med Svenska fotbollförbundet innebär att Erik Hamrén är med och tar ut sin första landslagstrupp redan på fredag, och leder det svenska landslaget mot regerande världsmästarna Italien borta den 18 november.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons