Annons

Haga vann historiskt femmil – Ilar tappade

Ragnhild Haga har skrivit historia.
Norskan vann damernas allra första femmil i världscupen i klassiska Holmenkollen.
– Att det skulle gå så här bra, det hade jag inte kunnat drömma om, säger Haga i segerintervjun med Viaplay.
Skidor • Publicerad 12 mars 2023
Norges Ragnhild Haga jublar efter segern.
Norges Ragnhild Haga jublar efter segern.Foto: Geir Olsen/NTB/TT

Men den förmodade festen kom av sig när flera tunga stjärnor tvingades kasta in handduken. De svenska VM-hjältarna Frida Karlsson och Ebba Andersson stod över tävlingen efter att ha blivit förkylda. Även Norges Ingvild Flugstad Østberg och silvermedaljören från VM, Anne Kjersti Kalvå, stod över loppet.

Till start i världscuploppet kom tre svenskor, Moa Ilar, Lovisa Modig och Linn Sömskar – och hela tolv norskor. Faktum var att endast 32 åkare gjorde upp om segern – en anmärkningsvärt dålig siffra.

Annons

Ilar inledde piggt och för dagen märktes det att hon hade bra skidor. Drygt halvvägs in hade svenskan den där gnistan, men sedan tappade hon farten och fick det kämpigt – efter att konkurrenterna bytt skidor, men hon avstått. Samtidigt var amerikanskan Jessie Diggins, och norskorna, starkare och drog ifrån ordentligt.

– Jag hade fantastiska skidor och ville chansa med ett varv till. Jag är ändå nöjd med mitt val, säger Ilar.

Det blev en dramatisk spurt där Ragnhild Haga till slut drog det längsta strået och vann. Det var Hagas första individuella seger i världscupen. Astrid Øyre Slind slutade tvåa och trea blev amerikanskan Jessie Diggins.

– Att det skulle gå så här bra, det hade jag inte kunnat drömma om. Allt ska klaffa när det gäller sådana här lopp. Den här segern betyder jättemycket för mig personligen, säger Ragnhild Haga i Viaplay.

Moa Ilar slutade på 16:e plats, nästan fyra minuter efter. Lovisa Modig på plats 26 och Linn Sömskar 27:e.

– Jag hade en ganska bra dag. Bra skidor och fantastiska förutsättningar. Sedan dippade jag lite och det blev kämpigt, men jag tog mig tillbaka. Jag är otroligt nöjd med dagen, säger Ilar.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons