Annons

Göteborgsvarvet slår alla rekord

Rekordmånga deltagare. Nationsrekord. Och en större fest än någonsin.
Sport • Publicerad 16 maj 2008
FLASKFLAK. Göteborgsvarvets projektledare Bo Edsberger poserar bland lastpallar med vattenflaskor. I morgon avgörs själva loppet, och det är större och bättre än någonsin förr.
FLASKFLAK. Göteborgsvarvets projektledare Bo Edsberger poserar bland lastpallar med vattenflaskor. I morgon avgörs själva loppet, och det är större och bättre än någonsin förr.Foto: Jan Pettersson

Den 29:e upplagan av Göteborgsvarvet spränger alla gränser.

– Vi har aldrig haft ett bättre startfält, säger Bo Edsberger, projektledare för Göteborgsvarvet.

Annons

En dag återstår. Sedan drar en av världens största löptävlingar i gång i Göteborg. 45?300 löpare är anmälda och i friidrottens hus är arran-görerna – och tillbehören redo. Där inne finns cirka 48?000 vattenflaskor, lika många gula små startkit och 103 pallar med bröd.

Det lär behövas. Varvet växer. Alldeles för mycket, till och med.

– Jag hade hunnit jobba i en vecka. Det var i januari och kundservice sa ”Det här kommer inte att gå”. Vi hade redan då 30 procent fler ännu förra året och blev tvungna att stänga anmälningen. Normalt brukar det bli cirka 15 000 efteranmälningar, från februari fram till loppet. Det hade betytt att 60 000 startat och det hade inte gått som det ser ut nu, säger Bo Edsberger.

Medan folk ute i stugorna nu gör sitt bästa för att ladda upp med pasta eller annat för att orka de 2,1 milen i morgon, funderar människorna bakom tävlingen fortfarande på hur det kommer sig att det blivit en sådan ökning, på bara ett år.

– Vi har tagit hjälp av två forskare som har undersökt fenomenet och vi fick svar nu i veckan. Det handlar om den andra joggingvågen. Alla stora långlopp i världen ökar och den viktigaste orsaken verkar vara den egna hälsan. Folk har blivit mer medvetna.

Och Göteborgsvarvet satsar stort. De vill bli störst i världen. Även om kvaliteten enligt Edsberger går före. Vad som kan göras för att kunna ta in fler deltagare till nästa år, då tävlingen firar 30-årsjubileum, ska dock undersökas steg gör steg.

Om ni hade varit föreberedda på så många anmälningar i år, hade ni kunnat göra något annorlunda?

– Nej, vi vill inte ha fler. Nu är starten ändå en halvtimme längre. När den första löparen gått i mål har 20?000 löpare inte startat än. Vi har en helikopter i år och hoppas få bilder på det. Sedan ska vi undersöka möjligheterna att förändra en del, kanske var starten och målgången är.

Att det blir storkalas står i alla fall klart. Inte minst på damsidan där ökningen är enorm.

– Vi har en 100-procentig ökning på tjejsidan upp till 20 år och en 50-procentig i gruppen 20 till 30. Kvinnorna står helt klart för den största stegringen.

Annons

Dessutom – med en sen deltagare från Qatar, slog Göteborgsvarvet i år nationsrekord.

– Nu är vi 36 nationer och det är vi störst med.

Favorit på herrsidan ser 2005 års vinnare, kenyanen Silas Song, ut att bli. Han anmäldes i onsdags och blir ett välkommet publikinslag. Då hann vann 2005 gjorde han det med den största segermarginalen sedan 1997.

På damsidan lär förra årets norska sensation, Kirsten Melkevik Otterbu , vara en av favoriterna.

Så, låt löpfesten börja.

Göteborgsvarvet i siffror

Antal anmälda: cirka 45 300 (2007 fullföljde 30 717 löpare varvet).

Antal åskådare: cirka 200 000.

Liter sportdryck: 35 000. ??????

Antal muggar: 500 000.

Medelålder män/kvinnor: 39,6/36,3.

Medeltid 2007, män/kvinnor: 1.54.42/2.06.55.

Segrare 2007: Sylvester Kimeli Teimet, Kenya (1.04,03), Kirsten Melkevik Otterbu, Norge (1.12,38).

Marie Thomasson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons