Annons

Göran Zachrisson död – folkkär i tv i 50 år

Den legendariske sportjournalisten Göran Zachrisson är död, rapporterar . Han avled under onsdagsmorgonen efter en tids cancersjukdom. Zachrisson blev 83 år gammal.
Allmänt • Publicerad 11 augusti 2021
Göran Zachrisson. Arkivbild.
Göran Zachrisson. Arkivbild.Foto: NIKLAS LARSSON / TT

Göran Zachrisson blev en av Sveriges mest igenkända tv-profiler och folkkära kommentatorer, med mer än 50 år i rutan.

Jens Lind, som gjorde ett SVT-dokumentär om Zachrisson i fjol, bekräftar för Expressen att hans vän och förebild har gått bort.

Annons

Zachrisson började kommentera golf på 60-talet. Sedan dess har han bevakat världens största golfturneringar för först SVT och sedan Viasat/Nent Group. Han har även varit chefredaktör för Svensk Golf och skrivit för flera golfmagasin.

Stilbildande tv-reportage

Få har gjort så mycket i Sverige för att föra in golfen i folkhemmet. Hans målande referat fick många att sätta på tv:n för att följa en sport som tidigare kallats "moderatbandy".

Zachrisson förknippades mest med golf, men blev också stilbildande för sina tv-reportage. Längre inslag som på den tiden stack ut från den traditionella sportrapporteringen.

Han kunde lägga på musik och gå in på ämnen som inte rymdes vanligtvis inom sportjournalistiken.

– Göran är en av de största och en stilbildare för många, en föregångare på sitt underbara sätt att måla. Vi var på samma kanal under många år och jag uppskattade honom väldigt mycket, säger Jens Lind till Expressen.

Zachrisson gjorde också många berömda intervjuer. Han följde världens största idrottare, från Ingemar Stenmark och Björn Borg till Muhammad Ali, boxningslegendaren som en gång hotade att ge honom stryk för en närgången fråga under en intervju i Köpenhamn.

Stensons seger

När favoritsporten golf började sändas i Viasatkoncernens tv-kanaler i början av 90-talet lämnade Göran Zachrisson SVT och följde med dit.

Där bevakade han även OS, Americas Cup-segling och fick göra eget intervjuprogram – bland annat med Zlatan Ibrahimovic.

2016 kröntes karriären som golfkommentator när Henrik Stenson som förste svenske herre vann en majortävling, British Open på Royal Troon.

En annan kommentator hade skrikit högt i det historiska ögonblicket när segern var säkrad.

Annons

Men inte Göran Zachrisson.

Efter några sekunder konstaterade han:

– Henrik Stenson vinner... Och jag har inte så mycket att säga nu, för jag har tårar i ögonen och är rörd. Jag har väntat länge på det här.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons